30. mart 2024 22:21

Nadbiskup Nemet: Verujem u svest i snagu svih građana Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Nemet: Verujem u svest i snagu svih građana Srbije

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

BEOGRAD - U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu večeras je održana misa Uskrsnog bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Poručio je da veruje u snagu i svest svih stanovnika Srbije da će uz nauk uskrsnuća Hristovog uspeti da pobede sve društvene okolnosti koje, kako je naveo, ''naše najbolje teraju iz Srbije''.

Misa je počela blagoslovom uskršenjeg ognja ispred katedrale, a potom i paljenjem sveće koja se unosi u hram kao simbol Histove svetlosti.

Nadbiskup beogradski je podsetio da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu. 

Naglasio je da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh, ni prevara, već Božji večni život.

Prema njegovim rečima i u sadašnjem trenutku ljudsko društvo ulazi u novi poredak, i podsetio da je i pre šest decenija kada je bila aktulena kubanska kriza bilo komplkesno, da su sovjestski brodovi nosili atomske bombe, ali se uspelo pobeći nukelarnom ratu, a ljudi su uspeli da umire situaciju.

''Situacija je danas slična kao i pre 60 godina, iako ne govorimo otvoretno o haldnom ratu, ratovi besne, papa kaže imamo treći svetski rat u fragmentima, i zato je pitanje šta bismo kao vernici mogli da uradimo. Naš glavni zadatak je prema mom verovanju da nagoveštavamo radosnu vest o Uskrsu koji je promenio budućnost i u njemu i čoveka, i pokazao da nisu ljudska slabost ni greh ni prevara ni izdaja Jude poslednje već božiji večni život'', rekao je nadbiskup.

Naglasio je da ovde može da pomogne samo duboka vera koja nam daje snagu da ostajemo dobri u ovom zaraćenom svetu, da ne sledimo primer onih koji više ne žele i ne mogu da budu dobri.

''Živimo u istorijskom razdoblju uz nauk večnog Isusovg uskrsnuća koje nas podstiče da se borimo protiv nasilja u društvu, porodicama, protiv korupcije i onih društvenih prilika koje naše najbolje ljude teraju da napuste Srbiju'', rekao je Nemet.

Dodao je da veruje u pozitivnu snagu i svest svih stanovnika ove divne zemlje Srbije.

Nadbiskup je svim vericima, katolicima i nekatolicima poželo da im Hrist ojača svaku inicijatvu koja naš život čini lepšim i boljim i pribiližava život večno uskrslom učitelju.

Pravoslavnim vericima je dodatno čestitao Vaskrs rečima Hristos vaskrse.

Podsetio je da je u Zrenjaninu dobio naslednika i pozvao sve da se pripreme za 1. jun dan njegovog rukopoloženja, nakon čega će kako je dodao imati vise vremena za verinke u Beogradskoj nadbiskupiji.

Nemet je poželo na kraju svim vernicima da ih Bog blagoslovi svime što im treba, zdravljem, uspehom u poslu, porodičnom ljubavlju.

Pored brojnih vernika, uskršnjem bdenju prisustvovali su i izaslanica predsednika Srbije, ministarka pravde Maja Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i vikarni episkop patrijharha srpskog. 

Hrišćani širom sveta koji koji pripadaju crkvama zapadnog obreda sutra proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista. 

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, sutra slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.