31. mart 2024 07:18

Nadbiskup Nemet predvodio misu Uskrsnog bdenja u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Nemet predvodio misu Uskrsnog bdenja u Beogradu

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA OTAŠEVIĆ

BEOGRAD - U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu održana je misa Uskrsnog bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Misa je počela blagoslovom uskršenjeg ognja ispred katedrale, a potom i paljenjem sveće koja se unosi u hram kao simbol Histove svetlosti.

Nadbiskup beogradski je rekao da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Naglasio je da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh, ni prevara, već Božji večni život.

Naveo je da u sadašnjem trenutku ljudsko društvo ulazi u novi poredak i podsetio da je i pre šest decenija, kada je bila aktuelna kubanska kriza, bilo kompleksno, da su sovjetski brodovi nosili atomske bombe, ali se uspelo pobeći nukelarnom ratu, a ljudi su uspeli da umire situaciju.

''Situacija je danas slična kao i pre 60 godina, iako ne govorimo otvoreno o hladnom ratu, ratovi besne, papa kaže imamo treći svetski rat u fragmentima i zato je pitanje šta bismo kao vernici mogli da uradimo. Naš glavni zadatak je, prema mom verovanju, da nagoveštavamo radosnu vest o Uskrsu koji je promenio budućnost i u njemu i čoveka i pokazao da nisu ljudska slabost ni greh ni prevara ni izdaja Jude poslednje, već Božiji večni život'', rekao je nadbiskup.

On je svim vericima, katolicima i nekatolicima poželeo da im Hrist ojača svaku inicijatvu koja život čini lepšim i boljim.

Pored brojnih vernika, uskršnjem bdenju prisustvovali su i izaslanica predsednika Srbije, ministarka pravde Maja Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i vikarni episkop patrijarha srpskog.

Hrišćani širom sveta koji koji pripadaju crkvama zapadnog obreda danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista.