31. mart 2024 18:40

Počela kampanja "Zvezda plava, zvezda prava!" povodom Međunarodnog dana autizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela kampanja "Zvezda plava, zvezda prava!" povodom Međunarodnog dana autizma

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Povodom Međunarodnog dana autizma, koji se u svetu obeležava 2. aprila, u Beogradu je danas počela sedmodnevna kampanja pod nazivom "Zvezda plava, zvezda prava!" čiji je cilj da ukaže na probleme sa kojima se susreću porodice u kojima ima dece koja imaju neki od poremećaja iz spektra autizma.

Manifestacija je otvorena danas na platou ispred zgrade Opštine Zvezdara, simboličnom sadnjom različka.

Predstavnica Udruženja "Deca bez granica" Jelena Vagić rekla je za Tanjug da je plavi cvet, različak, posađen kako bi se ukazalo na to "da su različitosti OK".

"Mislim da se naša deca i celo naše društvo mogu naučiti empatiji i prihvatanju različitosti i da su zbog toga tu sa nama“, istakla je Vagić.

Navela je da, čim u jednom društvu postoji potreba za ovakvom manifestacijom, "to znači da su oni kojima je ta manifestacija posvećana marginalizovani".

„Svakako nam je ovo prilika i da kažemo nešto o potrebama dece i o potrebama porodica, jer njima je potrebna podrška na svakom koraku. Od predškolskog uzrasta, kasnije i kroz obrazovanje do zapošljavanja, uopšte, do ostvarivanja jednog dostojanstvenog života“, istakla je predstavnica Udruženja „Deca bez granica“.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Jelena Đorđević podsetila je da od 2022. godine na Klinici postoji Centar za autizam, koji se bavi multidimenzionalnim i multidisciplinarnim sagledavanjem svakog pacijenta ponaosob.

Ovo, kako je istakla, podrazumeva i stvaranje individualnih i personalizovanih programa za svakog pacijenta posebno.

"Autizam predstavlja jedan složeni neurorazvojni poremećaj koji se karakteriše različitim deficitima u socijalnom ponašanju, restriktivnim i repetitivnim pokretima i različitim bihejvioralnim problemima. Naši napori su usmereni da prvenstveno pravovremeno dijagnostikujemo poremećaj, a u centru insistiramo na ranoj dijagnostici i prepoznavanju, što je od ključnog značaja da bi sama intervencija kasnije mogla da da očekivani rezultat“, objasnila je Đorđević.

Dodala je da je na putu do pravovremene dijagnoze, prvi korak da se porodice suoče sa problemom.

„Mi razumemo psihološke probleme i porodica i roditelja da se suoče uopšte sa činjenicom da određeni problem postoji. Ono što se može uočiti je da ova deca često provode previše vremena u defektološko-logopedskom tretmanu, a bez toga da je lekar video, procenio i postavio dijagnozu. I upravo je ovaj momenat na kome želimo da insistiramo, da kažemo da naš zdravstveni sistem ima dovoljne kapacitete da pruži potpunu zdravstvenu podršku, a tek nakon toga ulazimo u različite druge intervencije, kao što su kognitivne, defektološko – logopedske ili bilo koje druge od preporučenih intervencija", istakla je dr Jelena Đorđević.

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić. istakao je da ovakvu i slične manifestacije svako treba da podrži na svoj način.

„Zaista smatram da je veoma važno da i mi kao institucija, na neki način svojim primerom pokažemo da je veoma značajno da se posveti pažnja i da budu dovoljno vidljiva sva deca, koja imaju autizam. Danas smo ovim simboličnim činom sadnje različka, cveta plave boje, koja je boja autizma, zapravo poslali poruku zajedništva, dobre energije, i želje i snage da se u narednim godinama zajednički izborimo da osobe sa autizmom budu vidljive, prepoznate, a da nekako učinimo sve što je u institucionalnom smislu moguće, da im olakšamo život“, rekao je Jeremić za Tanjug.

„Nedelja autizma“ u Beogradu biće svečano zatvorena u nedelju 7. aprila, koncertom inkluzivnog hora „Ison“ na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kampanju „Zvezda plava, zvezda prava!“ i ove godine organizuju Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženje roditelja dece sa autizmom „Deca bez granica“ i Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being international“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.