2. april 2024 10:03

U OŠ Oslobodioci Beograda časovi robotike kao vannastavna aktivnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

U OŠ Oslobodioci Beograda časovi robotike kao vannastavna aktivnost

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Osnovna škola “Oslobodioci Beograda” je jedina škola u Srbiji koja svoju vannastavnu aktivnost “Robotika” realizuje po programu izrađenom u saradnji sa Institutom za razvoj veštačke inteligencije.

Direktorka OŠ “Oslobodioci Beograda” Radica Karović kaže za Tanjug da robotika i veštačka inteligencija doprinose razvoju punog potencijala učenika i ističe da je ta škola jedina osnovna škola u Srbiji u kojoj se aktivno priča o veštačkoj inteligenciji.

“Sjajnu podršku dao je Istitutut za veštačku inteligenciju Srbije sa naučnikom dr Branislavom Kisačaninom i Regionalni centar za talentovanu decu iz Čačka”, rekla je Karović.

Navodi da se časovi robotike za male genijalce uzrasta od 4. do 8. razreda realizuju dve godine zaredom u sjajnom okruženju.

“Edukativne časove realizuje mentorka Regionalnog centra za talente iz Čačka Milkica Kostić i nastavnik na edukaciji budućih trenera tokom školske godine kroz 36 planiranih časova”, kaže Karović.

Mentorka Regionalnog centra za talente iz Čačka Milkica Kostić rekla je za Tanjug da koliko se aktivno radilo na razvijanju potencijala kod učenika govore i zlatne medalje polaznika Regionalnog centra za talente učenika "Oslobodioca Beograda", a koje su osvojili na državnom prvenstvu, kao i njihovo učešće na 65. Međunarodnom sajmu tehnike zajedno sa Naučno- tehnološkom parkom Čačak i učešče učenika na Karavanu Digitalna ekspedicija.

“Da su STEM discipline, Solving veštine, 'pametne tehnologije sa veštačkom inteligencijom' značajane za čovečanstvo, jesu, ali ih se ne treba ni plašiti. Jedno je sigurno - da će tehnologije budućnosti mnogo toga dobrog doneti, a mi čemo se kao škola i neko ko se bavi obrazovanjem potruditi da još više razvijamo potencijal dece u našoj školi, jer je to naša dužnost i obaveza”, rekla je Kostić.