3. april 2024 12:08

Todorović: Padavine sležu pesak iz Sahare na tlo nakon čega se vazduh raščisti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Todorović: Padavine sležu pesak iz Sahare na tlo nakon čega se vazduh raščisti

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Kako u Evropi jača južno strujanje i dolazi atmosferski front koji donosi padavine s kojima se pesak iz Sahare sleže na zemlju, vazduh postaje čistiji, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

Južno strujanje zavisi od pozicije ciklona, odnosno oblasti niskog pritiska, pa kako se on približava Evropi jača to strujanje i smena vazdušnih masa, dolazi atmosferski front koji donosi padavine koje talože sa sobom pesak na tlo nakon čega je atmosfera čista, objasnio je Todorović

Komentarišući 180 hiljada tona peska iz Sahare koji je jak i topao vetar doneo u Srbiju i ostatak Evrope, Todorović je za Tanjug rekao da su to poznati obrasci strujanja iznad evropskog kontinenta kada se ciklon nađe u oblasti Sredozemlja, blizu afričkog kontinenta, kada na prednjoj strani u smeru kretanja postoji jako jugozapadno strujanje koje iz Afrike prenosi pustinjski pesak u oblast Sredozemlja i južne delove kontinenta, pa čak neki put i do severa kontitneta.

"Oblaci puni peska iz Sahare iznad naše teritorije bili su dva dana, 31. marta i 1. aprila. Već noću između 1. i 2. aprila sa prolaskom atmosferskog fronta, uz nešto malo kiše i promenom smera kretanja vetra vazduh se raščistio. Prenos peska iz Sahare premestio se dalje na istok Evrope, u pozadini se atmosfera raščistila i narednih dana neće biti takvih prilika da vetar iz Afrike donose novi pesak", objasnio je meteorolog.

Andreja Stojić iz Instituta za fiziku iz laboratorije za fiziku životne sredine izjavio je danas da pesak iz Sahare sadrži mnoštvo različitih komponenti, od silikata, sulfata pa do organske materije, da je njegova pojava u ovim regijama sporadična, pojavljuje se u proleće i u jesen, krajem grejne sezone i početkom grejne sezone, i dodao da on može negativno da utiče na stanje kvaliteta vazduha, pogotovo u oblastima u kojima je kvalitet vazduha već loš.

"Ono što donosi saharski pesak, za razliku od onoga što postoji, nesamerljivo je manje i bezazlenije. U Srbiji moramo da znamo da se već godinama ne sprovode mere koje bi vodile ka unapređenju kvaliteta vazduha. Kvalitet vazduha je loš i taj doprinos koji je sporadičan se samo nadovezuje na ono što je već ionako loše", naveo je on za Tanjug.

Stojić kaže da je saharski pesak čestično zagađenje i da doprinosi zagađenju vazduha, ali napominje da u urbanim sredinama postoje desetine hiljada vrsta zagađujućih materija koje su toksične i kancerogene i naspram njih je uticaj saharskog peska nesamerljivo manji.

Kako je objasnio, u ovom periodu je najbolje ne boraviti na otvorenom prostoru, maske mogu da doprinesu zaštiti od saharskog peska zato što se radi o čestičnom zagađenju, ali dodaje da se "prodor gasova u atmosferi urbane sredine ne može sprečiti bilo kakvim maskama".