4. april 2024 14:15

Šest kazneno-popravnih ustanova izlaže na Sajmu hortikulture "Beoplantfair"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šest kazneno-popravnih ustanova izlaže na Sajmu hortikulture "Beoplantfair"

Foto: TANJUG/UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

BEOGRAD - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija predstaviće po osmi put proizvodni program kazneno-popravnih ustanova na 29. Međunarodnom sajmu hortikulture - Beoplantfair, koji počinje danas u Beogradu i traje do 7. aprila.

Svoje proizvode na sajmu hortikulture izložiće šest kazneno-popravnih ustanova i to KPZ u Zabeli, Nišu, Somboru, kao i Vaspitno- popravni dom u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu, koji po drugi put predstavlja svoj proizvodni program, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Prvi put će ove godine svoje proizvode sa zavodske ekonomije izložiti i Okružni zatvor u Smederevu, pre svega rakije od više vrsta voća - jabuke, kajsije, šljive i dunje, i ceđene sokove od voća sa ovog poljoprivrednog gazdinstva.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, obišao je i ove godine štand Uprave koji se prostire na više od 200 kvadrata, što je duplo veći sajamski prostor nego ranijih godina.

Carević je poručio da se u svim većim zavodima više od 50 odsto osuđenih lica radno angažuje u pogonima koji izrađuju drvne, metalske i poljoprivredne proizvode pošto završe neophodnu obuku uz pomoć njihovih instruktora i sertifikovanih kuća sa kojima Uprava sarađuje.

On je izrazio nadu da je sve više poslodavaca spremno da zaposli obučene bivše osuđenike kako bi im se pružila šansa da oni i njihove porodice imaju sigurnu egzistenciju.

Kako je naveo, cela zajednica, u svim svojim segmentima, treba da pokaže da ne gaji predrasude prema onima za koje se smatra da su na "marginama" jednog društva.

Kako se dodaje u saopštenju, u proizvodnim pogonima najvećih zavoda se organizuju sertifikovane obuke osuđenih lica za najdeficitarnija zanimanja, kako bi im se olakšao povratak u zajednicu.

Na štandu Uprave ove godine biće izložen parkovski i baštenski mobilijar koji su izradili osuđenici u zavodima u Zabeli i Nišu - žardinjere, ograde, garniture za bašte i drugi proizvodi od kovanog gvožđa.

Posetioci sajma će moći da pogledaju garniture, ljuljaške, vrteške i klackalice za decu koje se proizvode u KPZ u Nišu, kao i cveće koje uzgajaju štićenici u VP Domu u Kruševcu i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu.

Kvalitetan rad osuđenih lica je prepoznat na ovoj uglednoj manifestaciji, pa je tako Uprava prošle godine dobila dva specijalna priznanja i to za sezonski-cvetni rasad koji se proizvodi u VP Domu u Kruševcu, kao i za dizajn proizvoda za parkovski mobilijar iz KPZ u Nišu.

Takođe je 2020. godine zavod u Sremskoj Mitrovici dobio posebno priznanje za asortiman i kvalitet transportnih uređaja - traktorske prikolice i teške drljače.

OZ u Smederevu sa KPZ u Sremskoj Mitrovici izradio je voćarsku prikolicu za transport, berbu i rezidbu jabuka, a prikolice izrađuju osuđenici koji su radno angažovani pošto su završili sertifikovanu obuku za varioce u metalskom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici.