4. april 2024 15:17

Sanja Radojević Škodrić: Obezbeđene besplatne vakcine protiv HPV virusa za studente

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sanja Radojević Škodrić: Obezbeđene besplatne vakcine protiv HPV virusa za studente

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Studentsku polikliniku gde se sastala sa predstavnicima akademskih građana povodom Dana studenata i tom prilikom najavila da je država organizovala besplatnu vakcinaciju studenata do 26 godina vakcinom protiv HPV virusa koja će trajati od danas do septembra ove godine.

"Obezbeđene su HPV vakcine za 2.000 studenata. HPV vakcina je uvedena pre dve godine, namenjena je prevenciji razvoja karcinoma grlića materice, a kod muškaraca karcinoma polnog organa", rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da je ova vakcina prvi inovativni lek koji se daje o trošku države i prva preporučena vakcina o trošku države.

"Do uvođenja ove vakcine o trošku države su bile samo obavezne vakcine", dodala je ona.

Ona je naglasila da joj je veoma drago što je odziv studenata za vakcinaciju bio zaista vrlo veliki.

Dodala je da će vakcinacija, pored Beograda, biti omogućena i u još tri grada, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

"Studenti sa svih fakulteta i univerziteta će moći da se vakcinišu do septembra meseca", dodala je ona.

Direktorka RFZO je čestitala Dan studenata i studentima poželela dobro zdravlje, kao i mnogo uspeha i sreće, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

"Danas smo tim povodom obišli Zavod za zaštitu studenata, ili popularnije, Studentsku polikliniku, zgradu u koju svi oni dolaze da se leče, ali isto tako dolaze i za savete", rekla je ona.

Dodala je da su obavili razgovore i sa studentima sa Medicinskog fakulteta koji, kako je navela, imaju brojne aktivnosti i programe.

"Jedna od tih aktivnosti jeste upravo promocija vakcinacije. Ja im zahvaljujem ovim povodom, jer su nam oni tokom kovida veoma mnogo pomogli u promociji i razumevanju značaja vakcinacije kod građana", rekla je Radojević Škodrić.

Navela je i da su dogovorena i savetovališta za dijabetes i za endokrinologiju, odnosno streilitet.

"Takođe, posebno smo pričali i o studentima sa posebnim potrebama. Za njih postoji ispostava studentske poliklinike u kojoj se oni leče i tu će takođe biti formirana i otvorena ambulanta", istakla je ona.

Dodala je da je u Studentskoj poliklinici zaposleno 170 zdravstvenih radnika koji brinu o zdravlju oko 110.000 studenata koji se nalaze na Univerzitetu u Beogradu.

Događaju je prisustvovala i direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.