4. april 2024 16:24

Đorđe Milićević deci iz dijaspore: Dođite u Srbiju, ovde ste svoji na svome

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević deci iz dijaspore: Dođite u Srbiju, ovde ste svoji na svome

Foto: TANJUG/PETAR POPOVIĆ, arhiva

ZRENJANIN - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, posetio je danas Zrenjanin kako bi gradonačelnika Sima Salapuru i njegove saradnike upoznao sa planovima i projektima Vlade Srbije usmerenim na saradnju dijaspore i lokalne samouprave.

Ministar je posebno poslao poruku svoj deci koja će iz dijaspore doći u letnje kampove i naglasio da u Srbiji nisu gosti, već da je ovo njihova zemlja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Svi naši mališani koji žive van granica naše zemlje moraju da znaju da kad dođu u Srbiju oni ovde nisu gosti. Oni su u Srbiji svoji na svome i naša vrata su im uvek širom otvorena. Moramo da budemo jedinstveni gde god živeli. Molim ih i da boravak u kampovima iskoriste da usavrše znanje srpskog jezika, kulture i istorije, kao i da u zemljama u kojima žive budu čuvari naše tradicije i identiteta. A kada završe škole i fakultete da se vrate u Srbiju i da u svojoj otadžbini iskoriste znanje i iskustvo stečeno u svetu", rekao je ministar.

Milićević je pozvao rukovodstvo Grada Zrenjanina da se sa svojim projektom prijavi na konkurs ministarstva za organizaciju letnjih kampova za mlade iz dijaspore, saopštilo je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Prethodne godine Zrenjanin je učestvovao u ovom projektu kada je ugostio više od stotinu mališana na sportskom kampu.

Gradonačelnik Salapura zahvalio je ministru na pozivu i najavio da će i ove godine konkurisati za organizaciju sportskog kampa, kao i da sprema posebna iznenađenja za učesnike, a u duhu Olimpijskih igara, s obzirom da je ovo olimpijska godina.

"Plan je da se i ove godine tokom leta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 10. 000 naše dece iz dijaspore. Svaka lokalna samouprava može da konkuriše sa svojim projektom organizacije kampa, a Vlada će preko našeg ministarstva snositi troškove", rekao je Milićević.