5. april 2024 15:02

Miloš Vučević: Spomenik u Bačkoj Topoli priznanje za 45 palih heroja u ratovima 90-ih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Spomenik u Bačkoj Topoli priznanje za 45 palih heroja u ratovima 90-ih

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BAČKA TOPOLA - Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovali su danas u krugu kasarne "Bačka" otkrivanju spomen obeležja poginulim borcima vojske Jugoslavije u ratovima devedesetih sa teritorije Opštine Bačka Topola, čime je 45 njihovih imena upisano u večnost.

"Pored činjenice da svi ti junaci imaju vezu sa Bačkom Topolom, bez obzira da li su Srbi ili Mađari postoji još jedna činjenica koja ih spaja i danas kad im se klanjamo, a to je da su ispunili datu reč. Dali su zakletvu da će da brane svoju zemlju i bez obzira ko je napada i kolika je sila udarila na njih svi su održali reč i zaslužuju ovaj vid priznanja", kazao je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je spomenik koji otkrivaju posvećen ljudima velikog srca.

"Bili su puni ljubavi, prema bližnjima i otadžbini. Nema velike ljubavi bez velike žrtve, a ovi ljudi su veličinu ljubavi prema otadžbini dokazali svojom žrtvom, onom najvećom. Ovim njihova imena upisujemo u večnost, da se nikada ne zaborave", kazao je Selaković.

Predsednica Skupštine ratnih invalida Bačke Topole Verica Kaluđerović posebno je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i podsetila da im je jedan od glavnih ciljeva, od osnivanja bilo podizanje spomenika za svih 45 palih boraca.

"Posebno smo ponosni što se ovim odužujemo našim herojima koji su dali živote za svoju državu. Ovaj narod je dao previše mladosti i ovi grobovi nas podsećaju na to. Cenićemo njihovu žrtvu za odbranu otadžbine", rekla je Kaluđerović.

Prema rečima ministra Vučevića, porodice i prijatelji poginulih napravili su put ka podizanju spomenika, time što su ih čuvali od zaborava.