10. april 2024 14:22

U Kragujevcu predstavljen projekat digitalizacije kulturnih dobara Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Kragujevcu predstavljen projekat digitalizacije kulturnih dobara Srbije

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu danas je održana prezentacija projekta „Srbija 3D: Platforma za digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbijeˮ, koji je realizovao Elektronski fakultet u Nišu uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

"Platforma za 3D digitalizaciju nacionalne baštine traje već šest godina i do sada je digitalizovano 46 objekata, a dva objekata su urađena u virtuelnoj realnosti", istakao je rukovodilac projekta, Nikola Stojanović sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

Objašnjava da članovi tima putuju Srbijom i bespilotnom letilicom snimaju objekte i posebnom tehnikom koja se zove fotogrametrijama prave 3D modele.

To, dodaje, znači da klasičnom gejming tehnikom optimizuju 3D modele da mogu da se prate na telefonima, računarima i tabletima.

"Ovim projektom približili smo baš mladima kulturno nasleđe, oni mogu da pogledaju sve te objekte iz više uglova, putem kviza mogu da testiraju svoje znanje, a u planu nam je da radimo još objekata i da napravimo jednu video igru koja bi ih naučila da treba da čuvaju kulturnu baštinu", rekao je Stojanović.

Projekat „Srbija 3D: Platforma za digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbijeˮ predstavljen je studentima i profesorima Univerziteta u Kragujevcu, srednjoškolcima i predstavnicima kulturnih institucija u Kragujevcu.

Tokom prezentacije posetioci su bili u prilici da uz pomoć dva para VR naočara virtuelno posete manastir Manasiju, koristeći multiplejer mod, odnosno istovremeno prisustvo dva korisnika u virtuelnom prostoru.