21. april 2024 13:29

Istoričar Milan Gulić: Ne treba ulaziti u zamku brojanja žrtava, Jasenovac je bio logor smrti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istoričar Milan Gulić: Ne treba ulaziti u zamku brojanja žrtava, Jasenovac je bio logor smrti

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Istoričar Milan Gulić rekao je da je Jasenovac i kada se uzme i najmanje realna procenjena brojka žrtava, bio sedmi najveći logor po broju žrtava u čitavoj okupiranoj Evropi, a najveći izvan Nemačke okupacione zone.

"To je stravična stvar, ali ja međutim, ne bih da mi ovde sad uđemo u zamku priče o brojevima. Kada hoćete da zamaglite tu priču, ili da zaista pravi karakter ne samo Jasenovca, nego i nezavisne države Hrvatske sklonite sa strane, mi onda upadnemo u priču da li je ili nije bilo 700.000 žrtava, odnosno ovliko ili onoliko ih je bilo ", rekao je Gulić za Tanjug.

On je dodao da pitanje brojke žrtava nije nevažno, ali da je manje važno od karaktera cele priče.

Gulić je naveo i da je od pitanja odlaska političara u Jasenovac, mnogo bitnije da se deca vode tamo i upoznaju sa onim šta se zaista desilo.

Odnosi Srbije i Hrvatske su bolji od slike koja se stvara u javnosti kada je reč o Jasenovcu, izjavio je danas istoričar Predrag Marković.

On je rekao da se hrvatska akademska zajednica, odnosno njen ozbiljan deo, u potpunosti slaže sa srpskom istinom oko Jasenovca.

"Ne postoji nikakav ozbiljan sukob po pitanju Jasenovca i broja žrtava u akademskoj zajednici. Ta priča oko sukoba postoji samo u publici i medijima", rekao je Marković za Tanjug.