22. april 2024 12:34

Regionalni centar za upravljanje otpadom uskoro u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Regionalni centar za upravljanje otpadom uskoro u Novom Sadu

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Novog Sada Mira Radenović izjavila je danas da je regionalni centar za upravljanje otpadom u fazi javne nabavke za izvođača radova.

Radenović je prisustvovala obeležavanju „Dana planete zemlje“ u centru Novog Sada i tom prilikom rekla da će Novosađani vrlo brzo imati priliku da odvajaju otpad i upravljaju svojim čvrstim otpadom na najsavremeniji mogući način, kako to rade i zapadnoevropske zemlje.

"Način kako će sistem funkcionisati sprovodi se upravo ovako: prvo se otpad razdvaja na mestu nastanka, odnosno da pokušamo da primarno recikliramo sve ono što možemo, da odvojimo staklo, papir, karton, limenke, da odvojimo plastiku, a postavljaćemo i automate za tekstilne materijale. Sve što možemo da recikliramo primarno bez slanja na deponiju, to ćemo i da radimo", navela je Radenović.

Dodala je da ċe primarna reciklaža JKP „Čistoći“ olakšati sakupljanje otpada.

Prema njenim rečima, maksimalna količina otpada biće iskorišćena i pretvorena u sirovinu, što će doprineti zaštiti životne sredine, smanjenju odlaganja otpada na deponiju i očuvanju prirode u smislu borbe protiv klimatskih promena.