24. april 2024 17:16

Vlada Japana donirala KBC-u Zvezdara tri sanitetska vozila i rendgen aparat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Japana donirala KBC-u Zvezdara tri sanitetska vozila i rendgen aparat

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Vlada Japana donirala je Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zvezdara jedan rendgen aparat i tri sanitetska vozila, a primopredaji je prisustvovala ministarka Zdravlja Danica Grujičić koja je istakla da su donacije zdravstvene opreme vlade Japana postale tradicionalne.

Grujičić je istakla je da je Japan u više navrata pomagao Srbiji.

"Posebno u trenucima kada nije bilo značajne opreme i kada je mnogo toga nedostajalo. Oni su umeli da pronađu pravi način da pomognu ne samo zdravstvenim, već i socijalnim ustanovama i iskreno i veliko hvala i vladi Japana na svim projektima i posebno ambasadoru Japana koji je vrlo predan pomagnaju Srbiji", rekla je ministarka.

Istakla je da je na novom rendgenu već snimljeno 4.000 pacijenata, kao i da je sanitetima već prevezeno 8.000 pacijenata iz jedne u drugu ustanovu, što je pomoglo da se pacijenti pacijenti zbrinjavaju na pravi način.

Ministarka Grujičić je izrazila uverenje da se će saradnja Srbije i Japana nastaviti i u budućnosti, kao i da će naši mladi stručnjaci nastaviti da odlaze u Japan na edukaciju i uavršavanje.

"Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i još jednom izražavam veliku zahvalnost narodu i vladi Japana", zaključila je Grujičić.

V.d. direktora KBC Zvezdara Petar Svorcan je istakao da je donacija za tu ustanovu značajna iz više razloga.

Svorcan je naveo da je sanitetskim vozilima značajno poboljšan transport pacijenata unutar bolnice, budući da se radi o bolnici paviljonskog tipa, ali i van nje - ka drugim ustanovama KBC Srbije ili ka drugim zdravstvenim ustanovama.

"Rendgen aparat je značajno olakšao rad našim kolegama jer se radi o jednom od najsavremenijih aparata", rekao je Svorcan.

Dodao je da instaliranjem rendgen aparata u zgradi u Preševskoj ulici pacijenti više neće morati da dolaze u centralnu zgradu na snimanje, jer sva snimanja sada mogu da se obave upravo u Preševskoj ulici.

"Donacija je veoma značajna jer ka našoj bolnici gravitira skoro 600 hiljada stanovnika, a godišnje se uradi do 300.000 pregleda i rodi se oko 2.000 beba", naglasio je Svorcan.

Svorcan je izrazio zahvalnost i uverenje da će saradnja između KBC Zvezdara i Japana i dalje biti na zavidnom nivou.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka je istakao da Japan nastavlja sa jačanjem međunarodnog zdravstvenog sistema za ostvarivanje bolje, ravnopravnije i održivije univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, u okviru čega je donirao ambulantna vozila i rendgen aparat.

"Očekujem da će donacija doprineti poboljšanju zdravstvenih usluga u Beogradu. Japan će nastaviti da daje doprinos u oblasti zdravstva kako bi Srbija i međunarodna zajendica mogle da budu spremne da brzo reaguju na moguću zdravstvenu krizu u budućnosti", rekao je Hosaka.

Hosaka je dodao da će saradnja Japana sa Srbijom doprineti produbljivanju tradicionalnog i srdačnog prijateljstva dve zemlje.