24. april 2024 19:21

Biljana Stojković: Kreirati Centralni registar nasilnika u porodici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Stojković: Kreirati Centralni registar nasilnika u porodici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Viši savetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Stojković pozvala je danas da na kreiranje Centralnog registra nasilnika i nedostatak takvog regista nazvala "otvorenom rak ranom" borbe protiv porodičnog nasilja.

Ona je na tribini "Nasilje u porodici i mehanizmi zaštite dece" u organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Udruženja žrtava nasilja "Hajr" podsetila da je to obaveza države još od 2016. godine kada je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da moraju da budu obezbeđena sredstva za tu namenu.

"Naš je interes da imamo jedan centralni registar gde će se videti i ko je taj koji čini nasilje ili ubistva i da li je on povratnik u izvršenju krivičnog dela. U tom registru treba da budu evidentirane i žrtve, koliko je dece bilo, koje starosne dobi i slični podaci koji su u interesu javnosti", rekla je Stojković.

Ona je ukazala i na to da je i sve veći broj žena koje vrše nasilje nad muškarcima, iako je i to dalje u mnogo manjoj meri nego nasilje koje se sprovodi nad ženama.

Da su svi oblici nasilja povezani ukazala je Mihreta Fejzula iz Ministarstva prosvete i dodala da ne možemo odvojeno da ih posmatramo.

Ona je poručila da Ministarstvo prosvete radi sa nastavnicima i roditeljima na njihovom usavršavanju i osnaživanju kako bi izašli u susret i pomogli deci koja prijave nasilje u porodici ili vršnjačno nasilje.

Ukazala je na to da su škole u obavezi da prijave sumnju na porodično nasilje, a na drugim organima je da te navode ispitaju.

Podsetila je i da se kroz protokol za zaštitu deteta od nasilja i platformom "Čuvam te" radi na edukaciji i podizanju svesti kod građana o problemu nasilja.

Dragan Knežević iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiji rekao je da je za suočavanjem sa nasiljem potreban multisektorski pristup i koordinacija svih relevantnih ministarstava.

On je podsetio da je prošle godine razmatrano skoro 56.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, dok su sudovi u našoj zemlji izrekli više od 20.000 hitnih mera u skladu sa zakonom.