27. maj 2024 15:07

Međunarodna naučna konferencija "Jezik, književnost i dijalog" na Alfa BK

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna naučna konferencija "Jezik, književnost i dijalog" na Alfa BK

Foto: Ustupljene fotografije

BEOGRAD - Na Alfa BK Univerzitetu održana je 13. međunarodna naučna konferencija "Jezik, književnost i dijalog", koja je okupila naučnike i stručnjake iz različitih delova sveta kako bi razmenili svoja znanja i iskustva u oblasti jezika i književnosti, ali i podstakla dijalog i saradnju među različitim kulturama.

Ovaj događaj održan je 24. i 25. maja u organizaciji Fakulteta za strane jezike.

Rektor tog univerziteta Jovan Veselinović istakao je na svečanom otvaranju značaj interdisciplinarnog pristupa u istraživanjima jezika i književnosti, saopštio je Alfa BK Univerzitet.

Dodaje se da su nakon svečanog otvaranja, gosti imali priliku da slušaju četiri plenarna predavanja, koja su održali istaknuti stručnjaci, kao i 72 izlaganja, koja su pokrila raznovrsne teme od lingvistike, do analize književnih dela.

Učesnici na konferenciji bili su iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Nemačke, Gruzije, Ukrajine, Švedske, Mađarske, Bugarske, Rusije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke, Belorusije, Malte, Turske, Izraela, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Hong Konga, Indije, Nigerije, Gane i Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju se naglašava da Alfa BK Univerzitet nastavlja da organizuje konferencije i seminare od izuzetnog značaja za nauku i društvo i da veliki broj gostiju i visok nivo kvaliteta izlaganja pokazuju visoke domete konferencije i dolaze kao kruna uspeha sjajne organizacije kolektiva Univerziteta.

"Ova konferencija nije samo omogućila razmenu naučnih ideja i rezultata istraživanja, već je i ojačala međunarodnu saradnju i povezivanje među istraživačima iz različitih zemalja", dodaje se.

Navodi se i da su pored akademskih aktivnosti, učesnici imali priliku da učestvuju u brojnim diskusijama i radionicama koje su dodatno obogatile njihova saznanja i profesionalne veštine.

Ove radionice su obuhvatale teme kao što su primena novih tehnologija u lingvističkim istraživanjima, književna teorija u savremenom kontekstu i interdisciplinarni pristupi u proučavanju kulture i jezika.

Poseban akcenat je stavljen na izazove i mogućnosti digitalne humanistike, koja postaje sve značajnija u savremenim istraživanjima.

Konferencija je takođe pružila platformu mladim istraživačima da predstave svoje radove i dobiju povratne informacije od iskusnijih kolega, a mladi naučnici su imali priliku da se umreže sa kolegama iz drugih zemalja i uspostave potencijalne saradnje za buduće projekte.

Alfa BK Univerzitet naglašava da planira da nastavi sa organizacijom sličnih događaja u budućnosti, sa ciljem da podstakne kontinuiranu razmenu znanja i iskustava, kao i da doprinese razvoju naučne misli i unapređenju obrazovanja na globalnom nivou.

"Konferencija Jezik, književnost i dijalog je još jedan korak u tom pravcu, potvrđujući ulogu Alfa BK Univerziteta kao vodeće institucije u promociji naučnih istraživanja i međunarodne saradnje", navodi se u saopštenju i dodaje da je upis na taj univerzitet u toku, a svi detalji o upisu mogu se naći na sajtu www.alfa.edu.rs.