21. januar 2023 14:16

RHMZ: Nivoi Ibra, Drine i Toplice u opadanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

RHMZ: Nivoi Ibra, Drine i Toplice u opadanju

Foto: Shutterstock.com/Evannovostro, ilustracija

BEOGRAD - Na Limu kod Prijepolja vodostaj je u opadanju i u narednih 12 sati nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Savi kod Šapca vodostaj će 22. januara dostići i prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Na Ibru kod Raške vodostaj je u stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja i narednih 12 sati će se nalaziti iznad granice vanredne odbrane od poplava.

 

Nivo Toplice u opadanju, u Kuršumliji se očekuje stabilizacija vodosnabdevanja

Gornji tok Toplice od juče je u značajnom opadanju, a nivo reke je opao za jedan metar i sada se nalazi na nivou od 140 centimetara, što je znatno niže od granice redovne odbrane od poplava.

Kako javlja RTS, od sinoć vodu imaju građani u centru Kuršumlije, a u toku dana očekuje se stabilizacija vodosnabdevanja i u ostalim naseljima.

Potvrdu o ispravnosti vode za piće dali su nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Niš. Najveću štetu od poplava u Topličkom kraju pretrpela je poljoprivreda. 

 

U Republici Srpskoj vodostaji reka u blagoj stagnaciji

Bijeljina je najugroženija lokalna zajednica u Srpskoj, gde su na snazi vanredne mere odbrane od poplava, prenosi RTRS i navodi da je vodostaj Drine u stagnaciji. Reke Sapna i Hoča su u normalnom protoku i situacija se postepeno stabilizije, a Drina se polako povlači iz poplavljenih naselja Terminal u Karakaju i Donjem Šepku.

Na području opštine Rudo vodostaj reke Lim je u blagom opadanju. I u Foči su rijeke u postepenom opadanju.

U Višegradu je situacija stabilna. Sana i Una stagniraju, a ugroženih objekata nema. Na području Banjaluke situacija je stabilna i vodostaj Vrbasa polako opada. 

 

U Kraljevu nema ugroženih objekata niti građana

Vrh poplavnog talasa na Ibru prošao je kroz Kraljevo i vodostaj je danas u opadanju.

Oko 21 čas sinoć vodostaj je dostigao 326 centimetara, ali je trenutno u opadanju, prenosi RTS. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Dejan Seizović izjavio je da trenutno nema ugroženih objekata niti stanovnika, a da je nivo reka u opadanju.

Na više lokacija se crpi voda, a postavljeni su i zaštitni bedemi. 

 

Vodostaj Ibra u Raški opao

Vodostaj Ibra u Raški je opao i sada se nalazi na nivou ispod 550 centimetara, što je za 65 centimetara manje nego juče, kada je dostigao svoj maksimum.

Kako javlja RTS, predstoji procena štete, a radi se i na sanaciji štete na kritičnim mestima jer se krajem januara očekuje novi talas obilnijih padavina. 

 

RS: Vrbas u Banjaluci u opadanju, situacija stabilna

Vodostaj Vrbasa, iako je noćas bio u porastu, danas je polako u opadanju.

Situacija je za sada stabilna i građani nemaju razloga za uznemirenost, izjavio je Dragan Babić, šef Odseka za poslove civilne zaštite u Banjaluci, prenela je RTRS.

Situacija će se i dalje pratiti, posebno u Zalužanima, Mišinom Hanu, Piskavici gde je ranije bilo problema sa poplavama, rekao je Babić.