22. januar 2024 14:20

Ivković: Nisam prijavila ginekologa M.M. jer sam se borila da pomognem svojoj bebi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivković: Nisam prijavila ginekologa M.M. jer sam se borila da pomognem svojoj bebi

Foto: TV K1 video

BEOGRAD - Jelena Ivković, vapitačica iz Rume čija je beba umrla nakon što ju je 2022. porodio uhapšeni ginekolog iz Sremske Mitrovice M. M. rekla je danas da protiv njega nije podnela prijavu jer se prvo borila da pomogne svom detetu, a nakon toga obilazila groblja i birala spomenik.

"Protiv ginekologa M. M. koji je vodio moju trudnoću i porodio me u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici nisam podnela nikakvu prijavu jer sam se prvo borila da pomognem svojoj tek rođenoj bebi, a nakon toga sam obilazila groblja i birala spomenik, umesto da gledam sale u kojima bih mu proslavila prvi rođendan", rekla je ona za K1 televiziju.

Ivković, koja se porodila 25 oktobra 2022, objasnila je da joj je trudnoću na privatnoj klinici u Rumi vodio ginekolog M.M, da joj je termin za porođaj bio 18. oktobar 2022. godine, a da je 24. oktobra, po dogovoru došla u njegovu ordinaciju, gde joj je babica dala vaginaletu koja izaziva porođaj.

"Sada kada pozovete njihov broj telefona, dobijete informaciju da taj doktor nema kliniku, iako ja imam dokaze, njegov pečat na nalazima. Imala sam poverenje u njega i nisam ni jednog trenutka posumnjala da nešto može poći po zlu", rekla je ona.

Ivkovićeva napominje da su bolovi počeli istog dana i da joj je nakon pregleda rečeno da ima kontrakcije, dok joj, dodaje ona, ginekolog govori da je otvorena samo jedan prst i smešta je u sobu.

Navodi da su joj sestre, uprkos tome što je govorila da će se onesvestiti zbog bolova, govorile da glumim, da je nekulturna i razmažena, nevaspitana, da ne znam gde je došla.

"Takođe, rekle su mi da ne glumim i da ja ne mogu tako da ih uznemiravam. Sve to traje od 16 časova, do tri ujutro. Babica koja je bila na smeni došla je sa poluzatvorenim očima, klimala je glavom i pitala me je: 'Šta je?'. Ja kažem mislim da mi je pukao vodenjak, a ona mi govori da sama pokupim vodu i da dođem", navela je ona.

Ivkovića kaže da ju je lekar jednom obišao kada mu je poslala poruku i da joj je dao injekciju, što joj nije pomoglo.

"U 3 sata me je ponovo pregledala babica, gde mi je ponovo odbrusila i rekla mi da je već tri ujutro i da ona mora da spava, kao i da sam ja još otvorena tek jedan prst", rekla je Ivkovićeva.

Prema njenim rečima zabrinuta porodica je pokušavala da dobije informacije o njenom stanju telefonom, ali nažalost, to nisu upevali.

"Ja nakon toga oko 5 sati ujutro zovem doktora i govorim da sam stvarno loše, da povraćam i da ne mogu da izdržim. On me je poslao u ambulantu, ali ga ja od toga više nisam videla. Pripremili su me za porođaj i uključuju me na indukciju. Babica mi je govorila da šetam, ali ja sam savijena i sve vreme govorim da ne mogu, međutim ona mi govori da kada sam mogla da imam seksualne odnose, kako je sad moguće da be nigu da šetam", navela je vaspitačica.

Napominje da je u 11.30 časova zvala anesteziologa koji je trebalo da dođe da joj da epidural što joj je, kako je rekla, bilo jako bitno zbog velike dioptrije.

Prema njenim rečima, anestezolog je ubo 10 puta i gurao, govoreći joj da joj je kičma kriva i da zbog toga ne može da joj da epidural.

"Pozvali su drugu doktorku, uz opasku da ako uspe, uspe, ako ne, nikome ništa. Dolazi druga doktorka koja mi iz trećeg puta uspeva da da epidural. Utrnula mi je samo desna noga, ali me doktori ubeđuju da tako treba. Ispostavilo se da mi je oštećen nerv, imam pad stopala i utrnut mi je deo od kolena do prstiju i još nisam uspela da se oporavim", dodaje Ivković.

Kako je navela, njen doktor se pojavio tek oko 13 časova i dodao joj je još inekcije u braunilu, uz objašnjenje da se još uvek čeka da se ona još otvori, ali da se ništa ne dešava.

"Da stvar bude gora, porodica je ponovo zvala, ali babica govori da pozovu za 20 minuta. Tada kreće horor, bebu su mi spuštali laktovima, a onda mi je babica sa druge strane sa svom svojom težinom gurala stomak. Pala sam u nesvest i dobila sam kiseonik. Između pauza je babica je čačkala telefon. Zatim ništa 40 minuta. Doktor viče 'Ajmo', a babica viče 'Ček da odgovorim na poruku'. Beba se zaglavila u karlici i ostala bez kiseonika. Porađam se u 15:02 i to vakumom u 21. veku, a sada znam da su mogli da me porode carskim rezeom", dodaje Ivkovićeva.

Kada sam se konačno porodila, Ivković kaže da nije čula da beba plače, i dodaje da u bolnici nije bilo svih stručnjaka koji bi bebu bez srčanog ritma mogli da pregledaju.

"U pola pet dolazi pedijatar i govori da beba nije dobro i da mora za Novi Sad i traži da potpišem da sam je videla, što odbijam jer je nisam ni videla i tražim da se čujem sa porodicom. Ne daju mi telefon da pozovem porodicu, tek ga dobijam kad druga babica dolazi u smenu koja mi se našla u tom trenutku. To mi je mnogo značilo", istakla je ona.

Kako je navela, beba je rođena sa teškim oštećenjima mozgama nastale usled komplikacija na porođaju i tri i po meseca je bio u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, gde su, kako je rekla, svi doktori bili prijatni.

"Osmog februaura mi je zazvonio telefon i u 8.55 mi govore da je beba preminula. U tim momentima smo se borili i nismo imali kad da se bavimo tužbama, pisali i klinikama u Turskoj, svugde i svi su nam odgovorili da mu nema pomoći jer je mozak teško oštećen. Imao je devet dijagnoza, a kako su nam zvanično rekli umro je od globalne situacije, odnosno oštećenja mozga. Na kraju, niko nije razmatrao carski rez i bili su pregrubi", izjavila je Ivković.