22. februar 2024 16:41

Advokat Ognjen Božović: Uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Ognjen Božović: Uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Advokat porodica ubijenih u masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Ognjen Božović izjavio je danas da su uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića, čiji je sin počinio masakr.

Božović je ispred Palate pravde nakon današnjeg suđenja po tužbi porodica za naknadu štete zbog smrti dece, ocenio da su današnja saslušanja roditelja bila emotivna i smatra da je izrečeno dosta važnih stvari sa stanovišta odgovornosti učesnika i celokupnog društva.

 

"Iz samih iskaza roditelja zaključuje se da se ovaj postupak ne vodi radi naknade nematerijalne štete koliko se vodi radi utvrđivanja građansko-pravne odgovornosti", rekao je Božović i dodao da je licitiranje sa iznosima bespredmetno jer će, ukoliko dobiju neke iznose, oni biti preusmereni u humanitarne svrhe.

Božović se osvrnuo na reči advokata tuženih Kecmanovića, Marine Ivelje koja je na početku suđenja pričala o advokatskim troškovima, i rekao je da to smatra licemernim jer mu je neverovatno da su tuženi zabrinuti koliko će da ih košta ovaj postupak.

"Čuli smo da je Miljana Kecmanović htela da novčano pomogne porodicama ubijenih, što nikada nije došlo do nas, međutim ono što znamo i što je činjenica je da su Kecmanovići pokušali svoju imovinu da prikriju kako bi onemogućili potraživanje tužilaca zbog čega smo bili primorani da podnosimo predloge za privremenu meru i sud je blokirao imovinu", rekao je advokat.

On očekuje da se sutra završe saslušanja roditelja - tužilaca, nakon čega će i tuženi imati priliku da pričaju u sudu.

"Tada ćemo konačno imati priliku da čujemo kako to za masakr 10 ljudi u školi niko nije odgovorani kriv", naveo je on.

Marina Ivelja je sa druge strane izjavila da je besmisleno voditi ovoliko parničnih postupaka, kojih je trenutno pet, jer su troškovi suda, veštačenja, postupka izvršenja i advokatski troškovi jako veliki.

 

"Samo današnji troškovi su 80.000 dinara. Imovina porodice Kecmanović je procenjena na 598.500 evra", navela je Ivelja i dodala da je pitanje, ako se suđenja nastavi ovako, da li će njihova imovina biti dovoljna samo za namirenje advokatskih troškova.

Ivelja je zatim naglasila da zakon nalaže da se prvo namiruju sudski troškovi, troškovi izvršenja javnog izvršitelja, advokatski troškovi i tek na kraju naknada štete tužiocima.

Suđenje po ovoj tužbu se nastavlja sutra kada će braća i sestre ubijene dece svedočiti, i taj deo suđenja će biti zatvoren za javnost.