11. april 2024 10:03

Učenici XIV beogradske gimnazije dobitnici su "HISTOLAB" nagrade Saveta Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Učenici XIV beogradske gimnazije dobitnici su "HISTOLAB" nagrade Saveta Evrope

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Učenici Četrnaeste beogradske gimnazije dobitnici su “HISTOLAB” nagrade koju Savet Evrope dodeljuje za inovativnost u pristupu izučavanje istorije kao školskog predmeta za aplikaciju “BeoTura”.

“Veoma smo ponosni i srečni što je vredna nagrada HISTOLAB za inovativne školske projekte iz istorije pripala baš nama. Nagradu smo dobili za projekt Beogradska avantura - Beotura koji smo napravili zahvaljujući istraživanjima o istoriji Beograda”, rekao je za Tanjug Viktor Raičević, učenik 14. beogradske gimnazije.

Nagrada je uručena učenicima i nastavnicima pobedničkih škola tokom Evropskih dana inovacija u oblasti istorije 2024. koji su se održali u sedištu Saveta Evrope u Strazburu, dodao je Raičević.

“Nagrada HISTOLAB za inovativne školske projekte u oblasti istorije podstiče učenike da podele svoja interesovanja i ideje, i da izraze svoju viziju o tome kako žele da uče o istoriji”, rekla je za Tanjug Maja Keskinov, nastavnica filozofije 14. beogradske gimnazije.

Ukupno je podneto 441 prijava putem Poziva za projekte tokom zime. Prethodno je tokom marta u Beogradu održano regionalno takmičenje učeničkih kompanija u organizaciji „Dostićnuća mladih.

"Žiri je jednoglasno doneo odluku i za pobednika ovogodišnjeg takmičenja proglasio učeničku kompaniju „Beo Tura” iz 14. beogradske gimnazije”, rekla je Keskinov.

Ona je dodala da su ovi talentovani srednjoškolci su, u okviru svoje kompanije, razvili aplikaciju koja korisnike upoznaje s bogatom kulturnom baštinom grada Beograda uz pomoć interaktivnih tura.

“Zajedno s pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, članovi tri najbolje ekipe na nadmetanju za region Beograd će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji”, rekla je Keskinov.

Aplikacija BeoTura je 2022. postavljena na Google Playstore , a 2023. na Apple Store, podsetila je.