23. januar 2023 20:01

Suzana Grubješić: Srbija ne treba da odbaci francusko-nemački plan jer bi to imalo posledice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Grubješić: Srbija ne treba da odbaci francusko-nemački plan jer bi to imalo posledice

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da je potrebno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine kako ne bi dolazilo do etnički motivisanih incidenata na Kosovu i Metohiji i dodaje da Srbija ne bi trebalo da odbije francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja jer bi to, kaže, imalo posledice po Srbiju.

Grubješić kaže za Tanjug da očekuje da ćemo večeras od predsednika čuti više detalja o tom predlogu dodajući da nije sigurna da on uopšte sme da priča o tome jer, ukazuje, niko od pregovarača nije se izjašnjavao o planu.

 

"Važno je da ne treba govoriti o odbacivanju plana jer bi to imalo posledice po Srbiju, Srbija bi sebe stavila u goru poziciju nego što je danas", kaže Grubješić.

Dodaje da bilo da plan zovemo veliki pritisak ili ultimatum Srbija nije u poziciji da ga odbije, ali jeste u pozicija da nastavi dijalog i da pregovora kako bi se u dijalogu isposlovalo još nešto za Srbiju.

Navodi i da se ne zna da li su pregovarači došli sa nekom ponudom za Srbiju, odnosno da li EU ima da ponudi nešto konkretno kako bi Srbija pristala na taj sporazum.

Ukazuje i da je sporazum okvir u kojem će se razgovarati do nekog finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Na pitanje kako nastaviti sa dijalogom s obzirom na sve napade na Srbe na KiM u poslednjih mesec, dva, Grubješić navodi da bismo se utoliko pre morali vratiti dijalogu.

"I da idemo ka sporazumu da se ne bi dešavali incidenti koji su se od dolaska na vlast Aljbina Kurtija multiplikovali. Govorimo o stotinama incidenata koji su etnički motivisani, da do njih ne bi dolazilo mi moramo da budemo u dijalogu inače alternativa dijalogu je sukob. Ideja svih ovih emisara je da se stavi tačka na kriznu diplomatiju, gašenje požara koje je počelo zbog ličnih karata, tablica i da se pređe na dijalog koji bi vodio ka formalnoj normalizaciji odnosa", rekla je Grubješić.

Kako kaže, da bi došlo do bilo kakvog sporazuma obe strane moraju da budu spremne na kompromis, da izgube što manje i dobiju što više mogu.

 

Grubješić ističe da tu spremnost nije videla u Prištini, kao ni spremnost da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako navodi, ako se ne formira Zajednica srpskih opština, nema smisla da se ide u nove sporazume jer nema nikakvih garancija da će se to sprovesti.

"Srbija mora da pokaže dobru volju i konstruktivnost jer je nama stalo da se to pitanje reši na način da odgovara svim građanima Srbije, posebno onima koji žive na KiM", kaže Grubješić.

Komentarišući jutrošnju sednicu Vlade Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, a na pitanje da li se u Vladi mogu primetiti disonantni tonovi po pitanju Kosova i Metohije, Grubješić odgovara negativno, ali kaže da su takvi tonovi primetni na političkoj sceni Srbije.

"Takvi tonovi ne postoje u Vladi, ali ima ih na političkoj sceni. To se nikada nije desilo, ne može ni sada jer pojedini gledaju da na temi Kosova, koja je 'naddržavna', pokušavaju da dobiju neke političke poene", navodi Grubješić.