24. januar 2023 19:12

Vučević i Grujičić obišli VMA i održali sastanak povodom unapređenja programa transplantacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević i Grujičić obišli VMA i održali sastanak povodom unapređenja programa transplantacije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić obišli su danas Vojnomedicinsku akademiju i održali sastanak povodom unapređenja programa transplantacije na državnom nivou, a jedan od načina unapređenja tog programa je i inicijativa o formiranju Centra za transplantaciju solidnih organa, ćelija i tkiva VMA.

Tokom obilaska ministri su posetili pacijenta kome je nedavno urađena kadaverična transplantacija jetre, prva posle četiri godine, i tom prilikom razgovarali sa članovima transplantacionog tima o ovom kompleksnom zahvatu.

Vučević je zahvalio članovima tima za transplantaciju na požrtvovanom radu u lečenju najtežih pacijenata.

"Ono što je najvažnije, jedan ljudski život je spasen i produžen na ponos svih nas, na ponos Ministarstva odbrane, rekao bih cele države Srbije. Divni ljudi rade ovde na Vojnomedicinskoj akademiji i to je duga tradicija koju niko ne sme da potceni, ni da zaboravi. Rekao bih da Ministarstvo zdravlja stavlja VMA na mesto koje zaslužuje u ukupnoj lepezi svih zdravstvenih institucija i ustanova", rekao je ministar.

 

On je čestitao profesoru dr Darku Mirkoviću i celom timu za transplantaciju koji je izveo ovaj složen operativni zahvat i istakao da su 492 transplantacije za 27 godina na ponos VMA i cele države.

"Verujem da ćemo imati još bolje uslove za zaposlene i pre svega još bolje uslove za pacijente koji traže i očekuju pomoć u okviru Vojnomedicinske akademije", rekao je Vučević.

Grujičić je čestitala hirurškom timu VMA i pacijentu na uspešnoj operaciji i poručila: "I dalje moramo tako da delujemo, imamo ljude koji ne moraju da čekaju nikoga iz inostranstva, koji znaju da rade svoj posao, gde postoji sva infrastruktura. Posebna zahvalnost sestrama koje su negovale pacijenta".