24. januar 2023 19:43

Opozicione partije i NVO reagovale na francusko-nemački plan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opozicione partije i NVO reagovale na francusko-nemački plan

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

BEOGRAD - Opozicione partije i NVO reagovale su danas povodom francusko-nemačkog plana čije je detalje diplomatska petorka otkrila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom prošlonedeljnog sastanka.

Poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri - Patriotski blok, podneće zahtev predsedniku Narodne skupštine da bez odlaganja sazove vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će biti razmatran tzv. francusko-nemački predlog za KiM.

Kako tvrde u zajedničkom saopštenju, francusko-nemački predlog predstavlja "otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju" koji za cilj imaju trajno odricanje Srbije od KiM i "legalizaciju secesije južne pokrajine".

"Smatramo da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju.

Ističu da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM.

U saopštenju se ukazuje da je to pitanje u "isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244".

Predsednica Srpske stranke Zavetnici, narodni poslanik Milica Đurđević Stamenkovski upitala je predstavnike tzv. velike petorke "da li su upoznati sa činjenicom da je svaki sporazum, koji je izdejstvovan pretnjama i ucenama, nevažeći i ništavan".

Ona je u otvorenom pismu pozvala izaslanike SAD, Francuske, Nemačke, Italije i specijalnog predstavnika EU da objasne građanima Srbije zbog čega u slučaju Kosova i Metohije ne važe principi zaštite teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica, na koje se, inače, vlade njihovih zemalja toliko uporno pozivaju u slučaju ukrajinskog konflikta.

"Čime je Srbija zaslužila da prema njoj primenjujete politiku brutalnih pritisaka i dvostrukih standarda, tražeći da se saglasimo sa protivpravnom secesijom svoje teritorije? Takav uslov nikada pre nije bio ispostavljen nijednoj članici ili kandidatu za članstvo u EU", rekla je Đurđević.

Glavni odbor POKS je ocenio da je neprihvatljivo prihvatanje tzv. nemačko-francuskog sporazuma od strane bilo kog državnog zvaničnika ili institucije bez prethodne široke javne rasprave u našem društvu, o kojem bi reč dale relevantne institucije, Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umetnosti i na kraju Skupština Srbije.

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravlja i podržava napore koje trenutno ulažu EU i SAD radi konačnog rešavanja tzv. Kosovskog pitanja, kao i tzv. Francusko-nemački plan o rešavanju tog pitanja i smatra ih ključnim i važnim kako za dalje evroatlantske integracije Srbije i regiona tako i za suzbijanje malignog ruskog uticaja u ovom delu Evrope, a koji je poslednjih godina predstavljao značajan faktor jačanja nastojanja da pitanje Kosova ostane zamrznuti konflikt.

FBD ističe da je rešavanje ovog zamrznutog konflikta danas tesno povezano s odbijanjem Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, uveren kako je upravo neskrivena nevoljnost zvanične Srbije da se pridruži sankcijama koje su ujedinjena Evropa, SAD i Zapad uveli protiv Ruske federacije zbog njene agresije na Ukrajinu i ključni razlog ubrzanja pojačane aktivnosti evropske i američke diplomatije prema Srbiji, tzv. Kosovu i regionu.

Nova Demokratska stranka Srbije je na današnjoj sednici Predsedništva zaključila da "niko nema prava, bez obzira na sve spoljne pretnje, ucene i ultimatume da rešavanju pitanja KiM pristupa kršeći Ustav Srbije i učestvuje u razgradnji i rastakanju zemlje, njene državne teritorije, njenog nacionalnog identiteta i dostojanstva".

Dodaju da je tzv. francusko-nemački plan zapravo plan EU i SAD za rešavanje kosovske krize i da se mora najodlučnije i u celini odbaciti.

Kako su saopštili "reč je o predlogu koji je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije jer predviđa faktičko priznanje naše južne pokrajine kao nezavisne države".

Poslanica Narodne stranke Ivana Palić izjavila je danas da su poslednji nastupi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji pokazali da je SNS "nastao da bi se našao neko ko će da prizna" samoproglašeno Kosovo, i da je u toku završni čin drame koja traje već deset godina.

"Stav Narodne stranke je jasan – Srbija nikako ne sme da prizna samoproglašeno Kosovo. Ako sporazum znači članstvo Prištine u UN, onda bi Srbija prihvatanjem tog dokumenta prihvatila nezavisnost samoproglašenog Kosovo. Zato moramo videti sporazum da bismo tačno znali o čemu je reč", rekla je Ivana Parlić.

Predsednik pokreta Novo lice Srbije narodni poslanik Miloš Parandilović rekao je da vlast ne sme priznati KiM, niko to ne sme učiniti u ime jednog naroda, niti ima mandat za to.

"Žalosno je što je srpska vlast sve vreme vodila kosovsku politiku iza leđa naroda, kitila se izmišljenim pobedama od 5:0, a sada kad je saterana u ćošak traži podršku koju neće dobiti", rekao je Parandilović.