25. januar 2023 14:08

Selaković zahvalio Japanu na donaciji vozila za osobe s invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković zahvalio Japanu na donaciji vozila za osobe s invaliditetom

Foto: TANJUG/GRAD KRALJEVO/VLADIMIR VASIĆ

ŠABAC - Vlada Japana obezbediće 48.730 evra Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga, a potpisivanju ugovora o donaciji danas je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Donacija je namenjena nabavci specijalnog vozila sa rampom, a u ime donatora ugovor je potpisao ambasador Japana Kacumata Takahiko, dok je u ime Udruženja paraplegičara potpisnik bio predsednik udruženja Zdravko Jokić.

 

Selaković je naveo da će vozilo omogućiti osobama sa invaliditetom da se lakše kreću, gradu Šapcu veći nivo socijalne zaštite, a ministarstvu veliku pomoć u brizi za osetljive grupe.

Napomenuo je da je ambasador Japana drag gost u Šapcu, ali i neko ko donosi ozbiljnu donaciju od značaja za građane Mačvanskog okruga i grada Šapca, a pogotovu onih kojima je ta pomoć potrebna. I ne samo u Šapcu, dodao je, donacija će omogućiti onima kojima je to potrebno "da se kreću i van okruga, da sarađuju i da se druže, da se viđaju sa svojim prijateljima, sa članovima drugih organizacija, da dolaze u našu prestonicu u Beograd, na sastanke sa predstavnicima kako našeg ministarstva tako i drugih državnih institucija".

"Ovakva jedna donacija za nas je od velike pomoći, prvenstveno za ministarstvo jer je jednu veoma važnu brigu, zahvaljujući našim prijateljima iz bratskog i prijateljskog Japana, naše ministarstvo sada prebrinulo. Sada možemo da pobrinemo o nekim drugim okruzima, gradovima, opštinama i da se trudimo da obezbeđujemo ovakva vozila", kazao je ministar.

Kazao je i da su nabavke takvih vozila za nas i dalje veoma skupe, ali i da su izuzetno važne za osobe koje ne mogu da se kreću bez pomoći drugih, ili bez pomagala kao što su invalidska kolica.

"Ovo je jedno među prvih pet vozila ovakve vrste u Srbiji. To samo pokazuje koliko će nivo socijalne zaštite građana Šapca i ono što mi zovemo Srbijom bez barijera biti vidljivije i ovde u Šapcu", istakao je ministar.

On je podsetio da je ministarstvo u 2022. izdvojilo 18,5 miliona za potrebe osoba sa invaliditetom i udruženje osoba sa invalidItetom upravo u Šapcu.

"Dakle, jedno je pomoć udruženjima, dva miliona 235 hiljada i nešto oko 16,3 milona za pomoć preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom", kazao je Selaković.

Naveo je da su za sada dva takva preduzeća u Šapcu, ali da je u planu kampanja da ih bude više posebno danas kad je, kaže, u Srbiji izraženija potreba za novom radnom snagom.

Podsetio je i da je prošle godine Srbija obeležila i proslavila 140 godina diplomatskih odnosa sa Japanom, te dodao da veruje da je ovakva donacija nastavak proslave tog jubileja i nastavak tradicionalnih prijateljskih odnosa.

"Hoću od srca da zahvalim na ovoj donaciji. Sami članovi Udruženja veoma dobro znaju koliko će ovako jedno vozilo da im znači, a nama u Ministrastvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradu Šapcu ali i svim delovima Srbije ovo je jedan dobar pokazatelj i motivacija da se potrudimo da radimo još više kako bi smo ovakvih vozila obezbedili i drugim okruzima, gradovima, opštinama za potrebe onih kojima je to jedno veliko olakšanje i pomoć u životu", naglasio je Selaković.

On je istakao da je ova tema pokazuje šta to znači kada se vodi politika evropskih integracija, što nije samo priprema za ulazak u EU, već dostizanje standarda kakav postoji u razvijenim zemljama sveta, u čemu Japan prednjači.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar je sa načelnikom Mačvanskog okruga Željkom Marjanovićem posetio prostorije Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Selaković se sastao i s gradonačelnikom Šapca, direktorima Centra za socijalni rad Gerontološkog centra u Šapcu, kao i direktorima filijala Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcije rada.