26. januar 2023 11:36

Dragiša Mijačić: Tri zemlje EU čekaju rukovanje Vučića i Kurtija pa da priznaju Kosovo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Tri zemlje EU čekaju rukovanje Vučića i Kurtija pa da priznaju Kosovo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Francusko-nemački predlog je samo međusporazum - međukorak do konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno do ulaska Srbije u EU, izjavio je danas Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

"Konačni sporazum će se formalizovati kroz ulazak Srbije u EU kada će biti zahtevano zvanično priznanje Kosova od Srbije", rekao je Mijačić na panel diskusiji "Nemačko-francuski predlog sporazuma o normalizaciji - mnogo buke (ni) oko čega?!" u organicaciji Radne grupe NKEU.

 

Ocenio je da će nakon ovog sporazuma ostati samo ta tačka da Srbija prizna Kosovo.

Mijačić je ocenio da je ključni element predloga sporazuma da se iznađu instrumenti za mir i stabilnost, ako, kako je dodao, Aljbin Kurti sve preživi.

Prethodne mehanizme uništio je Kurti, zato je potreban "Kurti - Vučić sporazum", kao i da se stvore uslovi da Srbija prihvati Kosovo, kako bi tri od pet članica EU učinile isto.

 

Slovačka, Grčka i Rumunija čekaju da se Vučić i Kurti rukuju, da se prizna Kosovo, rekao je on i dodao da sada ne znamo kako će Španija i Kipar reagovati.

Mijačić je naglasio da je cilj predloga sporazuma međunarodno priznanje i da Srbija nema ništa protiv međunarodne afirmacije Kosova, da izvuče Srbiju iz konteksta Rusije i veta u UN.

 

Prema njegovim rečima ovaj u najavi sporazum Beograda i Prištine biće sporazum koji možemo nazvati posebnom bitkom za kosovske Srbe, jer ako sad ne rešimo zaštitu kolektivnih prava kosovskih Srba to nećemo moći da uradimo ni u jednom sledećem,

Predlog političarima i opoziciji daje prostor da se ne razgovara o crvenim linijama, već o svemu ostalom što je deo sporazuma, rekao je on.

Igor Novaković iz ISAC fonda, rekao je da se ne slaže sa tim da će te tri zemlje priznati Kosovo, već jedna.

Prema njegovim rečima osnovni cilj predloga sporazuma je deeskalavija situacije između Beograda i Prištine.