27. januar 2023 15:00

Analitičar Vlade Radulović: Zapadni tenkovi na ratištu u Ukrajini u najboljem slučaju na proleće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Vlade Radulović: Zapadni tenkovi na ratištu u Ukrajini u najboljem slučaju na proleće

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ukrajina poslednjih dana od zapadnih zemalja dobija različite tenkove poput američkog M1 Abramsa, nemačkog Leoparda 2 i britanskog Čelindžera 2, a vojni analitičar Vlade Radulović kaže da će ti tenkovi početi da se koriste na ratištu u Ukrajini u najboljem slučaju na proleće.

Objasnio je u izjavi za Tanjug da ovi tenkovi moraju da prođu kroz tri faze pre nego što se pojave na u akciji na bojištu.

 

"Prvo se mora proveriti u kakvom su stanju tenkovi, izvršiti određene popravke i remonte, dakle dovesti ih u stanje operativne sposobnosti da se koriste u borbi i na terenu. U drugoj fazi potrebno je te tenkove premestiti u Ukrajinu. Ne zaboravite da će oni biti prioritetna meta Rusima i da će pokušati da ih love na svakom mogućem koraku", rekao je Radulović.

Treća faza koja podrazumeva obuku posade, dodaje, može da teče paralelno sa prethodne dve faze.

"Vi morate obučiti posadu koja će opsluživati tu tehniku. To je jako kompleksno pitanje zato što je Ukrajina koristila istočnu tehnku i biće jako teško da se u kratkom periodu prebaci na zapadnu", naveo je Radulović.

 

Takođe, novoisporučeni modeli tenka znatno se razlikuju od ruskih i ove dve tehnologije su se razvijale u dva pravca.

Sagovornik Tanjuga kaže da su zapadni tenkovi poput Čelindžera, koji može biti težak i do 75 tona, od ruskih teži između 10 i 20 tona.

Tvrdi da ovo može biti problem za Ukrajinu zbog infrastrukture koja nije prilagođena zapadnoj vojnoj tehnici.

"Ti tenkovi su teški, treba savladati mostove, a saobraćajna infrastruktura nije prilagođena zapadnoj tehnici, što znači da će inženjeri morati da se potrude ukoliko žele da ih premeste u određenom pravcu", naveo je Radulović.

Druga značajna razlika u razvoju je u tome, kako kaže, što je Zapad prilikom razvoja svojih tenkova akcenat stavljao na zaštitu i probojnu moć (snažniji i jači top), dok su Sovjeti akcenat stavljali na brzinu i proboj.

"Ovo ima veze sa doktrinama i kako se tenk na bojnom polju može upotrebiti. Abrams tenkovi imaju municiju od osiromašenog uranijuma kako bi poboljšao probojnost i zaštitne ploče od istog materijala kada je u pitanju oklop. Postoje i brojne druge razlike kao što je broj članova posade", rekao je Radulović.

Komentarišući pojavljivanje tenka Armata T12 na bojnom polju, kaže da ovi tenkovi imaju problem što nisu razvijani decenijama u nazad kao zapadni tenkovi.

Takođe, konstatuje da je Leopard imao varijante A4, A5, A6, A7, dok sa druge strane Armata nije bila u serijskoj proizvodnji.

"Otuda Armate nema u prvoj liniji bojišta, a ukoliko se pojavi, to je samo tzv. eksperimentalna serija", naveo je Radulović.

Kada je reč o modernizovanim tenkovima T80 i T90, naveo je da nema dileme da su to dobre mašine i da će imati šta da ponude na bojištu.

Konačno sukob ovih tenkova, prema njegovim rečima, mogli bismo da vidimo tek za nekih dva, tri meseca.

"Ovo su informacije koje imamo na osnovu dostupnih podataka. Mi ne znamo da li se i šta razgovaralo mesecima unazad. Da li su možda neke posade na obuci ili preobuci ili da li će možda sa tenkovima i doći oni koji znaju da opslužuju sisteme".

Navodi i da će dosta toga zavisiti od taktičnosti jedne i druge strane.

"Pitanje je kako uvezati tenkove u jedan sistem, kako spojiti sistem sa pešadijom, logistikom koja ga opslužuje, sa ratnim vazduhoplovstvom i artiljerijom", napomenuo je Radulović.

Dadao je da će i sam teren, kao i vremenski uslovi imati uticaj na dalji razvoj događaja.

Na kraju Radulović kaže da ova isporuka predstavlja potvrdu odlučnosti i rešenosti saveznika da se nastavi pomoć u Ukrajini.

"Kako se sukob odmicao od 24. februara do danas oprema koja je dopremljena sve je složenija. U početku smo imali lake prenosne protivoklopne sisteme, pa ste imali lake prenosne protivvazdušne sisteme samoodrbrane i onda je krenulo sa nešto složenijom tehnikom. Čini mi se da je ovo poslednji stepenik pre potencijalne isporuke borbenih aviona", zaključio je Radulović.