27. januar 2023 18:30

Skupština Srbije i Evropski parlament: Nastavak saradnje i parlamentarnog dijaloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije i Evropski parlament: Nastavak saradnje i parlamentarnog dijaloga

Foto: TANJUG/KABINET PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE

BEOGRAD - U okviru saradnje između Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog parlamenta, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, izrazili su spremnost za nastavak saradnje u oblasti podrške procesu parlamentarnog dijaloga, jačanja kapaciteta i uloge parlamenta u procesu evropskih integracija, uz zajedničko posredovanje, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Tokom današnjeg sastanka u Domu Narodne Skupštine, istakli su važnost razmene iskustava i dobrih praksi između srpskih i evropskih parlamentaraca u predstojećem periodu.

 

Poslanici EP su istakli da je cilj posete Beogradu razgovor sa rukovodstvom parlamenta i predstavnicima poslaničkih grupa o podršci dijalogu unutar skupštine. Tokom sastanka, kako se navodi, razmotreno je i na koji način angažovanje Evropskog parlamenta može doprineti jačanju uloge parlamenta i promovisati evropsku kulturu dijaloga i ostvarivanja konsenzusa.

"U tom smislu, učešće poslaničkih grupa je dobrodošlo. Poverenje građana u parlament je od suštinskog značaja za rešavanje izazova u svakom demokratskom društvu“, poručili su poslanici EP.

Predsednik parlamenta je ukazao da je saradnja sa Evropskim parlamentom važan element evropskih integracija Srbije. Narodna skupština, kako je rekao, pozdravlja angažovanje EP u razmeni iskustava i dobrih praksi, pružanjem podrške parlamentarnom dijalogu i ostvarivanju konsenzusa, koji bi mogli još više da ojačaju parlament u njegovom radu.

"Tokom prethodnih godina obezbedili smo najbolje izborne uslove i osnažili pluralizam u Narodnoj skupštini, kao mestu rešenom da razvija otvoren i inkluzivan dijalog“, izjavio je dr Orlić nakon sastanka sa poslanicima EP.