27. januar 2023 20:23

Ružić: Proslava Savindana poziva da svi damo doprinos za dobrobit celog društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Proslava Savindana poziva da svi damo doprinos za dobrobit celog društva

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Himnom "Bože pravde" večeras je u Beogradu počela Svetosavska akademija 2023 "Riznica Srbije", kojoj prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete Branko Ružić, vikar patrijarha SPC, episkop novobrdski Ilarion.

Među zvanicama na aledemiji organizovanoj povodom Svetog Save - školske slave, su i ministri Ivica Dačić, Darija Kisić Tepavčević, Mihailo Jovanović, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, predstavnici crnogorske Vlade, diplomatski kor, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil.

 

Domaćin skupa, ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je proslava školske slave Savindana, prilika da se pozovu svi učenici i nastavnici u Republici Srbiji, kao i pripadnici srpskog naroda u inostranstvu, da uvek imaju na umu osvedočene vrednosti saznavanja i stvaranja, kao i potrebu da u ime dobrobiti pojedinca i celog društva, svako od nas pruži svoj lični puni doprinos.

"Time se na najbolji način stiče i čuva svest svakog pojedinca o sopstvenom nacionalnom identitetu i na taj način škola i školovanje postaju najčvršća uporišta svetosavlja u našem narodu", dodao je ministar.

 

Prema njegovim rečima, zadužbina Svetog Save, vekovima živa i nadahnjujuća, večna je duhovna postojbina srpskog naroda, što svake godine iznova, proslava Savindana, neporecivo potvrđuje.

Biografi Svetog Save složno svedoče da je mladi princ Rastko Nemanjić rano razumeo kratkovečnost i varljivost ovozemaljske slave, te je nepokolebljivo prezreo oholost i prolaznost vlasti i dvorske raskoši, kaže Ružić i dodaje da se okrenuo zauvek hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima.

U istoriji srpskog naroda, kako navodi, Sveti Sava je prvi starešina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi zakonodavac, graditelj crkava i manastira, pokretač umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, prvi književnik i biograf.

"Upravo to Savino veličanstveno delo bilo je temelj sa koga se vinula raskošna poetska legenda o Svetitelju Savi, nadahnuta ljubavlju i poštovanjem njegovog naroda", naveo je.

Ružić podseća da je u svojim pričama, pesmama legendama i drugim umotvorinama, srpski narod je stvarao svoga Svetoga Savu, pravednika koji postupa i presuđuje po narodnom moralnom kodeksu, učitelja koji je svoj narod naučio svemu što ga je trebalo naučiti.

Kako je rekao, danas nemamo utisak da je taj venac konačno i dovršen, jer ličnost i delo Svetog Save stoje kao stalno nadahnuće, podsticaj i izazov za viša duhovna pregnuća, što najbolje dokazuje trajanje svetosavskog nasleđa podarenog srpskom narodu.

Privrženost svetosavlju u našem vremenu, ističe Ružić, podrazumeva da temelje budućnosti naše države i građanki i građana, pripadnika svih nacionalnih manjina, postavimo tako da je obrazovanje državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.

"Najvažniji hram, koji je najteže podići i koji se uvek mora iznova graditi – jeste čovek. Najteži zadatak pred kojim se zatekao Sveti Sava, upravo su bili odgovori na pitanja kako pronaći prave puteve da se oplemeni, oduhovi, izgradi i vaspita naš čovek. Vekovima i danas, u našem narodu je dosta onih koji zdušno, čitavim bićem grade i podižu taj najvažniji svetosavski hram, među kojima svakako jesu vaspitači i nastavnici u sistemu obrazovanja i vaspitanja Srbije", naglasio je ministar.

Dodao je da su iskušenja njihovog poziva raznovrsna, često i ona koja nije uvek moguće predvideti, a zahvaljujući, pre svega, trudu i umećima vaspitača i nastavnika, deci, učenicima i studentima u našoj državi bilo je jednako dostupno i kvalitetno pravo na obrazovanje.

Za takvo pregalaštvo u radu, vaspitači, nastavnici i profesori zavređuju veliko poštovanje i zahvalnost svih nas, ukazuje Ružić i dodaje da će država sa svoje strane nastojati da svim vaspitačima, nastavnicima i profesorima budu omogućeni još bolji i podsticajniji uslovi za njihov rad u predškolskim ustanovama, školama i fakultetima.

"Čvrsto verujemo, a to će večeras potvrditi i učesnici programa 'Riznica Srbije', da će vaspitači, nastavnici i profesori na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja, imati i ubuduće nadahnuća i snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva", kazao je Ružić.

Dodao je da se očekuje da vaspitači i učitelji u mladim naraštajima utemelje i uspešno razvijaju ključne ljudske i civilizacijske vrednosti i dragocenu svest o svom nacionalnom i kulturnom identitetu uz poštovanje i čuvanje kulturne različitosti zahvaljujući činjenici da smo višenacionalna sredina.

"Time će vaspitači i nastavnici najdublje potvrditi svoju plemenitu prosvetiteljsku misiju, njenu zasnovanost na duhovnoj zadužbini Svetog Save, prvog i večnog prosvetitelja srpskog naroda", zaključio je Ružić i najavio da će večerašnji program biti drugačiji nego prethodnih godina, a da za cilj ima da kroz svaki segment prikažu šta je naš obrazovni sistem iznedrio – talentovanu decu i posvećene nastavnike.