28. januar 2023 18:14

Štrbac: Manjine najzaslužnije za intenziviranje susreta zvaničnika Beograda i Zagreba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Štrbac: Manjine najzaslužnije za intenziviranje susreta zvaničnika Beograda i Zagreba

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izrazio je zadovoljstvo zbog inteziviranja susreta zvaničnika Beograda i Zagreba i ocenio da su i za današnji skup u Subotici kao i za Božićni susret u Zagrebu najzaslužnije nacionalne manjine.

"Pozravljamo svaki susret, mi Srbi i oni i Hrvatskoj i oni rasejani po svetu, posebno oni koji žive u Srbiji, svi se raduju tim sastancima, jer ima mnogo nerešenih pitanja, od međudržavnih do životnih, onih koji se tiču povratnika ali i svih koji su otišli iz Hrvatske", rekao je Štrbac za Tanjug povodom današnje manifestacije „Veliko prelo“ kojoj će prisustvovati pored hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar Tomislav Žigmanov, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

 

Štrbac je nagalasio da je prvi sastanak na Božićnom prijemu SNV u Zagrebu kojem su prisustvovali Dačić i Andrej Plenković bio iznenađenje za sve.

"Glavnu ulogu odigrale su nacionalne manjine - ovde hrvatska tamo srpska, novi ministar Žigmanov u Subotici, u Zagrebu Pupovac. Oni su glavne zvezde i susreta u Zagerbu, zasluge pripadaju njima, ali mislim sve bi im bilo badava da izvana sa drugog nivoa nije došao mig, ili bolje reći molba, zahtev Vučiću i Plenkoviću da poboljšaju odnose, koji su od 2018. bili sve gori i gori, toliko su bili loši da na niže grane nisu mogli pasti", rekao je Štrbac.

Štrbac je na pitanje da li je upravo položaj manjina polazna tačka i put da bi se došlo do rešavanja otvorenih pitanja između dve države, rekao da je to od svih pitanja upravo najjednostavnije.

"Pitanja manjina se rešavaju svaki dan, Srbi žive tamo i Hrvati ovde. Srbi su koalicioni partneri sa HDZ, vladajućom strankom, sada je ovde predsednik Demokratskog saveza Hrvata Žigmanov ušao u Vladu Srbije i nekako mi je najprirodnije i najjednostavnije, da se prvo poboljša satus srpske manjine u Hrvatskoj, a tako i ovde Hrvarta", rekao je Štrbac i podsetio da su nekada Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivni narod.

Rekao je da danas, samo zahvaljujući činjenici da je mnogo Hrvata otišlo iz Hrvatske, broj Srba nešto iznad prelomne crte od tri odsto ukupnog stanovništva.

Podsetio je na Tuđmanove reči - kad Srbe svedu na tri odsto i manje za sva vremena će biti rešeno srpsko pitanje kao remetilačkog faktora.

Štrbac je dodao da bi do tih tri odsto već došlo da nije usledio neočekivani odliv hrvatskog naroda, jer ih je pola miliona otišlo u EU.

Na pitanje i konstataciju da su odnosi bili na najnižim granama, i koliko se može krenuti u rešavanje otovrenih pitanja sada kada Hrvatska ima čistu pozicju, i nema insturmenata iz Brisela koji bi uticali na nju, za razliku od perioda dok je bila u procesu pristupajna, Štrbac kaže da su u poziciji da mogu da uslovljavaju Srbiju.

"U toj su poziciji da Srbiju mogu uslovljavati, što se vidi iz svih izjava. Imali smo taj Božićni prijem nije mi se svideo. Plenković se hvalio kako je pomagao Srbima od 2016, kada je video u kavkoj situaciji žive bez vode, struje i puteva", rekao je Štrbac i nalgasio da je to dobro jer to niko pre njega to nije hteo da kaže.

 

Štrbac je dodao da se situacija sada poboljšava, ali je kao manje dobro ocenio to što se Plenković nakon toga vratio na početak, na ono što je upravo dovelo do zamrazavanja odnosa - da su Srbi izvršili agresiju ...

Na pitanje kako žive Srbi na Baniji, Štrbac kaže da nijednima ni drugima na Baniji nije lako, da im se kuće ne popravljaju.

"Evropa im je dala ogromne pare, treba da potroše 2.5 mlijardi kuna u obnovu. Ako ne potroše moraće da ih vrate", rekao je on i naglasio da je tu stvar samo do loše organizacije te je to razlog zašto ih ne osuđuje za diskirminaciju prema Srbima jer diskriminišu i Hrvate koji su ostlai bez krova nad galvom.

"Potres ne bira, nije kao u ratu gde možes da diriguješ koje ćeš

kuće sruštiti i obeležis ih i uništiš", rekao je Štbac.

Na pitanje kako vidi to što 5. februara sledi zabrana uvoza nafte JANAF, što takođe ne ide u prilog dobrosusedkim odosima, Štrbac kaže da će toga biti još mnogo.

Zato je kako kaže, važno misliti na današnji sastanak u Subotici i na Subotičku deklaraciju koja je pobrojala otvorena pitanja, naglasila da treba poboljšati položaj manjina, rešiti pitanje nestalih, pa problem granica.

Sada do punog izražaja dolazi suđenje za ratne zlocine - sve to je sada otvoreno.