28. januar 2023 21:04

Jasna Vojnić: Počelo je otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jasna Vojnić: Počelo je otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SUBOTICA - Manifestacija "Veliko bunjevačko prelo" koju Bunjevci organizuju još od 1879. godine, a koja je u Subtici večeras okupla brojne zvaničnike iz Hrvatske i Srbije, dokaz je otopljavanja odnosa dveju zemalja, ocenila je predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Pred početak manifestacije Vojnić je rekla da je to što su prisutni brojni zvaničnici dve zemlje - prvi potpredsednik vlade, četiri minista, hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, kao i u parlamentima obe zemlje dokaz da se sa reči prešlo na dela.

 

Naglasila je da očekuje da će Hrvati u Srbiji uskoro osetiti sve dobrobiti otopljavanja odnosa dve zemlje.

Podsetila je da već dve godine nije bilo susreta na najvišem nivou, te da se u Hrvatskom nacionalnom vijeću raduju rešavanju otvorenih pitanja, posebno na polju obrazovanja i da očekuju "da se hrvatska deca bez straha upisuju u svoje škole, kao i da se Hrvatska reč neće tražiti ispod pulta".

Skupu su prisustvovali i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlich Radman, a od zvaničnika Srbije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, minisarka za evointegracije Tanja Missccevichm, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i predsednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatskoj Milorad Pupovac.