28. januar 2023 22:39

Žigmanov: Hrvatska i srpska zajednica su most u saradnji Hrvatske i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Hrvatska i srpska zajednica su most u saradnji Hrvatske i Srbije

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SUBOTICA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je danas pred početak "Velikog bunjevačkog prela" zadovoljstvo što je Subotica ponovo, nakon dužeg vremena domaćin hrvatskoj delegaciji na čelu sa izaslanikom premijera Gordanom Grlić Radmanom i što se pokazalo da su manjine most koji spaja dve države.

"Radujemo se što smo i dalje u bogatim i plodinim saradničkim odnosima kada je reč o ključnim institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, radujemo se što smo u Subotici ponovo omogućil susret visokih predstavnika Srbije i Hrvatske", rekao je Žigmanov.

 

Ukazao je na to da je taj grad posle sedam godina domaćin mesta susreta na ministarskom nivou - šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

"I na taj način uprkos svim sumnjama svedočimo da smo most u sradnji Srbije i Hrvatske, da smo zajedno sa partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavke za redovnu komunikaciju između dve države", rekao je Žigmanov.

Dodao je da su zajednička nastojanja doprinela tome da se realizuju susreti na njavišem nivou i podsetio na susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Davosu, te nagaslio da zahvaljujući tome mogu još jače i učestalije da organizuju sastanke i stvaraju pretpostavke za rešavanje otvorenih pitanja.

Dodao je da učešće Hrvata u procesima donošenja odluka još nije rešeno i da se nada da će Hrvati uzeti učesće u vlasti u Somboru i Subotici.

 

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će se zvanični sastanci na najvišem nivou nastaviti.

Najavio je sastanke predstavnika dve zajednice i dodao da će na njima odrediti stvari koje sami mogu da reše a koje će delegirati vladama.

Istako je da će dve zajednice nastaviti zajedničke napore kako bi doprinele da se te zajednice tretiraju onako kao što očekuju.

"Uveren sam da će i oni koji su sa razlogom imali sumnje da se stvar neće primti biti razuvereni i videti da se posao nastavlja, da se nastavljaju zvanični sastanci na najvišem nivou kada su u pitanju dve vlade, na operativnim nivoima kada je reč o dve politike, što je interes i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji", rekao je Pupovac.