30. januar 2023 12:07

Ružić: Nikome se ne zadire u izbor da bude ateista, ali mora se poštovati zakon

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Nikome se ne zadire u izbor da bude ateista, ali mora se poštovati zakon

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Školska slava obeležava se u skladu sa propisanim pravilima i nikome se ne zabranjuje da bude ateista, izjavio je danas za Tanjug ministar prosvete Branko Ružić.

On je ocenio da svi koji odluče da sprovode, kako je rekao, vlastito pravo, treba da se upoznaju sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama i da nema potrebe da jedan slučaj baca senku na obeležavanje školske slave.

Škola "Aleksa Šantić" u Sečnju je, 27. januara, izazvala pažnju jer je, kako su preneli mediji, direktorka donela odluku da se deo obeležavanja školske slave ove godine, nakon više decenija, održi u lokalnoj crkvi.

 

Obavezno srednje obrazovanje bilo bi krupan iskorak napred

Branko Ružić je izjavio da osmaci imaju mogućnost da izaberu jedan predmet za polaganje na prijemnom ispitu za koji smatraju da su talentovani, kao i da moguće uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja predstavlja krupan iskorak napred.

Ružić je u izjavi za Tanjug objasnio da je novina od ove godine da umesto kombinovanog testa osmaci imaju mogućnost izbora jednog od pet predmeta za polaganje na prijemnom ispitu (istorije, geografije, biologije, hemije i fizike) i da se najveći broj njih već opredelio za biologiju.

"Zbirke zadataka su na raspolaganju od 24. januara, a pored toga imamo pripremnu nastavu u školama, "RTS Planeti" i u e-vežbaonici", izjavio je Ružić.