30. januar 2023 19:12

Mihajlo Janjić: Zeman je iskreni prijatelj Srbije, razvijati ekonomsku saradnju sa Češkom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihajlo Janjić: Zeman je iskreni prijatelj Srbije, razvijati ekonomsku saradnju sa Češkom

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Srbija u predsedniku Češke Milošu Zemanu koji je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji ima iskrenog prijatelja i za nas nije toliko lepa vest što se on više neće nalaziti na mestu predsednika, izjavio je danas Mihajlo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku.

Janjić je za Tanjug rekao da je bitno da će Zeman nastaviti sa javnim delanjem i da ćemo i dalje imati prijatelja i čoveka koji će govoriti reči istine o Srbiji i zastupati srpske nacionalne interese.

 

Govoreći o budućnosti odnosa Srbije i Češke, Janjić je rekao da je još rano govoriti o tome, ali da je teško očekivati da će Češka povući odluku o priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova.

"Ono na čemu treba da radimo jeste ekonomska saradnja. Videli smo da su velike kompanije iz Češke zainteresovane za ulaganje u našu namensku industriju a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je trgovinska razmena dvaju zemalja u 2022. godini iznosila 1,7 milijardi evra sa tendencijom da ove godine pređe i rekordnu cifru od dve milijarde evra", rekao je Janjić.

Govoreći o situaciji na KiM i mogućnostima za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Janjić je rekao da je Priština primorana da je formira i da će ZSO neminovno biti formirana u bliskoj budućnosti koja može da se meri kroz nekoliko meseci, ali i da je pitanje da li će Srbi prihvatiti formu koja im se uporno nameće

"ZSO treba da formira srpski narod koji će i upravljati tom zajednicom, ali je teško govoriti o budućnosti, imajući u vidu prošlost koja kaže da više od 60 pravno obavezujućih sporazuma gde je upravo garant bila Evropska unija, SAD i međunarodni faktori, nisu ispoštovani", istakao je Mihajlo Janjić.

 

Ocenio je da pregovori Beograda i Prištine nemaju alternativu i da njima mora da se obezbedi normalan život srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

Na molbu da prokomentariše današnju izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Kosovo oteto od Srbije, rekao je da je znajući kako je Hrvatska postupala prema Srbima devedesetih godina prošlog veka i da Milanović svoju politiku menja na dnevnom nivou, teško poverovati u iskrenost njegovih reči.