3. februar 2023 16:07

Usklađenost Srbije sa EU 48 odsto, najviše zbog novih mera prema Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usklađenost Srbije sa EU 48 odsto, najviše zbog novih mera prema Rusiji

Foto: Shutterstock.com/goja1, ilustracija

BEOGRAD - Stopa usklađenosti Srbije sa Evropskom unijom u 2022. bila je 48 odsto, prvenstveno zbog povećanja broja deklaracija koje je uvela Evropska unija, a koje su u vezi sa ratom u Ukrajini, objavljeno je danas u Analizi usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU za 2022. godinu koju je objavio ISAC Fond.

Portal Evropski Zapadni Balkan navodi da je neusklađivanja sa restriktivnim merama EU protiv Rusije Srbija praktično poništila napredak koji je ostvarila u 2021. godini, kada je stopa usklađenosti bila 62 odsto.

''Većina deklaracija i mera sa kojima se Srbija nije uskladila bila je na ovaj ili onaj način povezana sa Ruskom Federacijom i ratom u Ukrajini, dok su ostale teme činile samo mali deo ukupnog broja'', jedan je od zaključaka analize ISAC Fonda.

U analizi se navodi da se ''Srbija nije uskladila sa onim deklaracijama i merama koje se odnose na Rusku Federaciju i Narodnu Republiku Kinu, njihove državljane ili interese, a jedan od glavnih razloga za ovakav stav je pitanje Kosova, jer Srbija i dalje računa na podršku i Rusije i Kine u različitim međunarodnim forumima''.

Dodaje se da se Srbija prvi put u poslednjih 12 godina uskladila sa nekim od deklaracija i mera usmerenih protiv Rusije, i to pred početak rata u Ukrajini.

Pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Srbija se uskladila sa tri ''političke'' deklaracije: prvom protiv ruskih sajber-napada na Ukrajinu, drugom u podršci pružanja usluga diplomatskog prisustva EU u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, kao i protiv gomilanja ruske vojske na granicama sa Ukrajinom.

Jedan od autora analize Igor Novaković naveo je da se Srbija nije usaglasila ni sa jednim od devet paketa sankcija EU koje se odnose na Rusiju, i dodao da se može zaključiti da Srbija pokušava da ''igra na dva koloseka'' i da šalje poruke Briselu i Moskvi da odmerava svoje poteze.

''Sa Belorusijom je bilo interesantno prethodnih par godina. Mi smo se uskladili sa političkim deklaracijama, na kraju i sa sankcijama u 2021. Tokom 2022. smo ponovo lavirali negde između. Čini mi se da ju tu reč o percepciji zvanične Moskve o tome kakav je naš pristup prema Belorusiji'', rekao je Novaković.

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, odnosno ISAC fond je neprofitna nevladina organizacija koja se bavi političkim analizama, i istraživanjima, kao i edukacijom studenata i profesionalaca.

Organizacija postoji od 2006, a neke od delatnosti kojima se bavi su promovisanje Srbije na putu ka članstvu u EU i evroatlantskim integracijama.