3. februar 2023 16:38

Ivana Stevanović: Važno je prijaviti nasilje i posvetiti pažnju svim oblicima nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Stevanović: Važno je prijaviti nasilje i posvetiti pažnju svim oblicima nasilja

Foto: Shutterstock.com/Tinnakorn jorruang, ilustracija

BEOGRAD - Veoma je važno da žrtve odmah prijave nasilje nadležnim organima, kao i da se posveti pažnja svim njegovim oblicima, kaže za Tanjug direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović, komentarišući slučaj nasilja u porodici hirurga sa VMA.

"Ono što beleže istraživanja jeste da, pogotovo sada u gradovima, žrtve su ohrabrenije i imaju više informacija o tome šta treba da urade u slučaju nasilja. Ono što moramo da radimo u budućnosti jeste da ohrabrimo žene na selu da prijave nasilje, jer je tu tamnija brojka nego u gradovima", rekla je Stevanović.

Ona ističe da nema razlike u tome ko čini nasilje, da to rade i visokoobrazovani, i muškarci i žene kao i da svako od njih može da postane žrtva nasilja.

Stevanović kaže da u Insitutu beleže povećan broj nasilja nad starim licima i da je važno da se svim starosnim grupama posveti pažnja. Stari trpe nasilje najviše u krugu svoje porodice od strane rođaka, unuka ili dece, dodala je Stevanović.

"Zaštita, omogućavanje bezbednosti i pružanje podrške, kao i obezbeđivanje materijalnih dokaza u slučaju nasilja su najvažniji", ističe Stevanović.

"Želim da ohrabrim sve žrtve da prijave nasilje nadležnim organima", kaže Stevanović i dodaje da je posao države da im pruži podršku i da svako u sistemu odradi svoj posao.