3. februar 2023 18:09

Jovana Markulić iz Autonomnog ženskog centra: Planiranje prijave nasilja najvažnije za žrtve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovana Markulić iz Autonomnog ženskog centra: Planiranje prijave nasilja najvažnije za žrtve

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Žene žrtve nasilja mogu biti i žene koje su iz deprivirajućih porodica i žene koje su iz porodica visokog statusa, imućne, imaju materijalnu nezvisnost, što nam dokazuje da počinilac nasilja može biti svaka osoba bez obzira na visinu njene pozicije, izjavila je danas za Tanjug Jovana Markulić iz Autonomnog ženskog centra.

Markulićeva navodi da ženama koje nisu u žiži javnosti je podjednako teško da izađu iz nasilja kao i onima koje jesu i dodaje da je za sve žene važno da se prijavi nasilje i da ta prijava bude planirana i organizovana.

 

“Od 2017. godine imamo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji ima preventivne mere i pri prijavi nasilja policijski službenici izlaze na teren. Može se doneti hitna mera za nasilnika koja traje 48 sati pa se produžava na trideset dana. To su te hitne reakcije. Nakon toga postoji porodični zakon i mehanizmi kojima se takvo ponašanje sankcioniše. Zakon o sprečavanju nasilja sankcioniše nasilnika, zaustavlja nasilje i pruža podršku žrtvi” rekla je ona.

Markulićeva je rekla da je bitna preventiva i širenje svesti koliko je nasilje rasporstranjeno i informisanost mladih i društva šta je sve nasilje jer je ono krivično delo u čijem sprečavanju svi treba da učestvuju.

“Nije nasilje samo brutalno prebijanje, već postoje i druge vrste nasilja kao što su psihološko, ekonomsko, seksualno, pri čemu se psihološko nasilje teže dokazuje o kome se ne priča toliko ,a posledice takođe utiču na memntalno zdravlje žrtava” rekla je ona u izjavi za Tanjug.