3. februar 2023 21:53

Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Darko Vojinovic

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023", u kome se ističe da je u ovom periodu došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Za izvesstaj je glasalo 154 poslanika, protiv je bilo 23, uzdrzanih nije bilo od ukupno 186 prisutnih. U izveštaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Srpska strana će nastaviti, da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i "remetilačkog faktora" u regionu.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Takav pristup zasnovan na spremnosti na kompromis zarad mira u regionu svih građana na prostoru KIM, mnogo je uticao da rešenje svih situacija budu u interesu srpske strane, zaključuje se u izveštaju.