6. februar 2023 14:49

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost - rezime 2022. i planovi za 2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost - rezime 2022. i planovi za 2023.

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE / GORAN ZLATKOVIĆ

BEOGRAD - Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izabralo je danas članove Stručne grupe  u kojoj su i predstavnici drugih organa javne vlasti, privrede, akademske zajednice i nevladinog sektora, a usvojen je i izveštaj za 2022. gpodinu.

Na sednici kojom je predsedavala predsednica Koordinacionog tela ministarka kulture Maja Gojković rečeno je da su u prošloj godini bile naglašene aktivnosti na unapređenju i primeni normativnog i strateškog okvira, kao i na planu rodnog budžetiranja s obzirom da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je obavezu jačanja rodne ravnopravnosti ugradila u reformu upravljanja javnim finansijama i da je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

 

Takođe, tokom 2022. godine realizovane su aktivnosti na sprovođenju više projekata u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti, borbe protiv nasilja u porodici i partnerskog nasilja, kao i protiv diskriminacije, u cilju ekonomskog osnaživanja žena i kreiranja jednakih mogućnosti na tržištu rada.

Koordinaciono telo usvojilo je i plan srednjoročnih aktivnosti u 2023. godini, kao i dugoročne aktivnosti do 2025. godine, koji definiše da će imati proaktivan pristup u rešavanju ključnih pitanja.

Zaključeno je da će KOordinaciono telo nastaviti važnu ulogu na aktivnoj koordinaciji rada ministarstava u cilju što boljeg kreiranja, sprovođenja i praćenja politike za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.