6. februar 2023 16:29

Balon iznad SAD-a: Meteorološki balon ili špijunaža?

Izvor: TANJUG

Foto: Chad Fish via AP, File/Chad Fish

BEOGRAD - Direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije Zoran Spasić rekao je da balon koji je primećen na nebu SAD meteorloški balon koje se koristi za istraživačke svrhe.

"Videćete da brojni meteorološki zavodi u Evropi upravo na osnovu tih balona dobijaju informacije o vremenskim prilikama. Ovaj balon je bio 10 dana u Kanadi i vlasti te zemlje nisu zabeležilie ništa sporno. Kada je balon ušao na teritoriju SAD-a krenula je jedna medijska histerija", rekao je Spasić.

Intext service Video

Istakao je da vojska svake zemlje ima jedinice koje imaju sposobnosti da ovaj balon spuste na zemlju i utvrde koja je njegova svrha.

"Svaka vojska na svetu ima jedinice za elektronska dejstva. Mogli ste taj balon da spustite i da utvrdite da li je reč o špijunskom balonu ili ne", kazao je on.

Prema njegovim navodima cela situacija sa balonom i otkazivanjem posete Državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkelna je svojevrsna manipulacija.

"Manipulacija je da je ovaj navodni incident doveo do toga da je Blinkeln otkaže posetu Pekingu. Ministarstvo spoljnih poslova Kine izdalo je saopštenje da nije bilo dogovora o poseti", rekao je Spasić.

Tvrdi da su odnosi dve zemlje dobri i da strane žele dijalogom da dođu do mogućeg rešenja.

"Pomenuću važan razgovor predsednika Džozefa Bajdena i predsednika Si Đipinga na samitu G20 u Baliju. Razgovor je bio sadržaj i videlo se da dve strane žele da razgovaraju, žele da rešavaju probleme koji stoje između njih", kazao je Spasić.

Sa druge strane programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović naveo je da je u pitanju špijunsko nadmašivanje dve zemlje, koje traje već duže vreme.

Intext service Video

"Mi prisustvujemo samo jednom segmentu velike kontinuirane šahovske partije koja se igra. Ovo je prvi put da su civili mogli svojim telefona da opaze balon i da se stvori jedna histerija koja je implicirala direktan odgovor od SAD-a. U špijunskim igrama uvek se ide do granice prihvatljivosti i drskosti", kazao je Obradović.

Obradović tvrdi da u slučaju da javnost nije videla balon, on bi bio praćen pa zatim oboren.

"Da nije došlo do ove situacije američke službe bi pratile taj balon, pustile ga da završi svoj krug i nakon toga pokušale da ga ometaju, presretnu ili obore. Zbog javnosti incidenta došlo je do radikalnog udarca", rekao je on.

Otkazivanje posete Državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkelna Obradović vidi kao zaoštravanje odnosa, koje će iziskivati veliko strpljenje obe strane kako bi se prevazišlo.

"Već pet godina nije bilo visoke posete Kini iz SAD-a. Prisustvovaćemo jednoj diplomatskoj partiji koja će tražiti strpljenje. Kinezi ce postupiti sa svojim planom javne komunikacije koji su već osmislili. Sada je pitanje administracije Džozefa Bajedena kako će se nositi sa određenim unutarpolitičkim zahtevima", zaključio je on.