6. februar 2023 17:13

Đurđević: Ledeni talas u Evropi i Aziji nije nikakva vrsta ekstrema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević: Ledeni talas u Evropi i Aziji nije nikakva vrsta ekstrema

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kimatolog Vladimir Đurđević izjavio je danas da ledeni talas koji je zahvatio Evropu i Aziju nije nikakav ekstremni događaj direktno povezan sa klimatskim promenama.

Kaže za Tanjug da je cela planeta "malo raštimovana" u odnosu na pre i da sve što se dešava ima na neki način veze u sa klimatskim promenama.

On objašnjava da je zbog klimatskih promena cirkulacija vazduha na Severnoj hemisferi promenjena zbog čega ponekad ovakvi prodori intenzivniji i dodaje da je pre nekoliko nedelja situacija u Severnoj Americi više bila u vezi sa klimatskim promenama, kada se desio nagli prodor hladnog vazduha u centralne delove Severne Amerike.

"Gledajući ove dugoročnije prognoze ne očekuje nas nikakvo hladnije vreme od ovog koje trenutno imamo tako da će najverovatnije narednih najviše 10 dana biti najhladniji period ove zime", rekao je Đurđević.

 

Kada je reč o Srbiji, kaže da će se u narednih šest, sedam dana zadržati jutarnje temperature u nižim predelima oko minus pet, minus šest stepeni, a dnevna temperatura tek nekoliko stepeni iznad nule.

"Posle toga gledajući dugoročnije prognoze vidimo da ćemo u drugoj polovini februara imati topliju varijantu vremena. Imali smo drugi najtopliji decembar u Srbiji ikada, i takođe smo imali januar koji je bio izuzetno topao. Ukupno gledajući celu zimu imaćemo jednu od najtoplijih zima koja se desila na našim područijima", istakao je Đurđević.

Dodaje da se polako odvikavamo od zime kakve smo imali pre 30 ili 40 godina i da blage zime sada postaju neka vrsta standarda kod nas.

"Svaki put kada kod nas padne sneg, od toga se pravi neka vest koja privlači mnogo više pažnje nego što bi privlačila u prošlosti, s obzirom da smo u zimi i da je očekivano da imamo sneg, a u stvari je neočekivano ovo što smo imali do sad, a to je da skoro cela zima bude sa vrlo malo ili potpuno bez snega", rekao je Đurđević.