7. februar 2023 14:47

Linta se sastao sa britanskim diplomatama: Razgovarali o položaju Srba u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta se sastao sa britanskim diplomatama: Razgovarali o položaju Srba u Hrvatskoj

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Poslanik Miodrag Linta razgovarao je danas u Skupštini Srbije sa političkim savetnikom ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Vilijamom Hopkinsonom i drugim sekretarom ambasade u Hrvatskoj Andreasom Kepstakom o položaju Srba u Hrvatskoj i ostvarivanju prava prognanih Srba iz Hrvatske.

Linta je istakao da se Srbi u Hrvatskoj, uprkos tome što je članica Evropske unije od 2013. godine, suočavaju sa diskriminacijom u zaštiti ljudskih prava i u oblasti pravosuđa, saopšteno je iz parlamenta.

On je rekao i da se više od 500.000 prognanih Srba iz Hrvatske suočava sa opstrukcijom u ostvarivanju svojih imovinskih, stečenih i drugih prava.

Linta je istakao da se zalaže da Srbija i Hrvatska pokrenu suštinski dijalog i da se traže pravična i pravedna rešenja za brojne probleme u cilju istinske normalizacije odnosa.

Naglasio je da je Srbija otvorena za dijalog i da je neophodno da se uspostave isti standardi u poštovanju ljudskih prava, procesuiranju ratnih zločina i jednakom odnosu prema svim žrtvama, i ukazao da je najveća uloga međunarodne zajednice da pošalje nedvosmislenu poruku da isti standardi treba da važe za sve narode.

Prema njegovim rečima, Hrvatska treba da primenjuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kao i Bečki sporazum o sukcesiji, koji je zaključen 2001. godine, a stupio na snagu 2004. godine i dodao da je posebno značajan Aneks 7, pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava“ jer se u njemu jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.