7. februar 2023 18:05

Nikola Stojanović: Srpske opštine na KiM "dobile" 100 odsto više etnički motivisanog nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Stojanović: Srpske opštine na KiM "dobile" 100 odsto više etnički motivisanog nasilja

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

BEOGRAD - Savetnik za spoljnu politiku predsednice Vlade Srbije Nikola Stojanović izjavio je danas su opštine sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji od 2021. godine "dobile" 100 odsto više etnički motivisanih incidenata.

Stojanović je, reagujući na navod premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je deset opština sa srpskom većinom dobilo u proseku 62 odsto više novca iz budžeta po glavi stanovnika nego opštine sa albanskom većinom, napisao na Tviteru da su građani opština sa srpskom većinom na KiM izložene stalnim etnički motivisanim napadima i mržnji.

"Osim toga, oni su u proseku 'dobili' 100 odsto više etnički motivisanih incidenata i zločina iz mržnje (u celini). U poređenju sa centralnom Srbijom, Balkanom, pa i celom Evropom. Odlična statistika. Još bolje brojke ako pogledamo najveće globalne cifre raseljenih nakon sukoba koji se nisu vratili i 'impresivne' rezultate uništavanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa (sve po glavi stanovnika). Sve je intenzivirano od 2021. godine", naveo je Stojanović u objavi.