5. decembar 2022 07:03

Brnabić: Vučić treba da ode na samit, tako najbolje može da se suoči sa licemerjem

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Vučić treba da ode na samit, tako najbolje može da se suoči sa licemerjem

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD  - Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo odluku o odlasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, ali smatra da je važno da ode tamo, jer niko nema kredibilitet i ne može da se suoči sa licemerjem kao on.

"Ljudski mogu da razumem dilemu koju Vučić ima", rekla je predsedica Vlade sinoć u ''Hit tvitu'' na TV Pink i dodala da se često pita "kako čovek ima takve živce, toleranciju i strpljenje kao što ima Aleksandar Vučić, da se na taj način bori i izbori neke stvari za Srbiju i Srbe na KiM". 

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić, posle odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Nenada Rašića, koji uživa manje od 0,2 odsto podrške Srba na KiM, protivustavno i protivno Briselskom sporazumu imenuje za ministra za zajednice i blage reakcije EU, rekao da neće putovati u Tiranu na Samit koji počinje 6. decembra.

Srbija drži principijalnu poziciju po pitanju sankcija Rusiji

Premijerka je izjavila da, kada je reč o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Srbija ima principijalnu poziciju, dok se, kako je navela, drugi "busaju u grudi u vezi sa uvođenjem sankcija", a onda se Belgija izbori da ne uvodi sankcije za ruske dijamante. 

"Što se sankcija tiče, Srbija ima principijalnu poziciju po pitanju sankcija. Svaki put jasno tu poziciju iskažemo na svakom sastanku, ali kao što kažu u međunarodnoj politici - čudne su to stvari, kad se busate u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusija zbog agresije na Ukrajinu, a onda vidite da se Belgija izborila da ne uvodi sankcije Rusiji za uvoz dijamanta iz Rusije", rekla je Brnabić.

Ocenila je da "u celoj toj moralnoj priči dijamanti ispadoše važniji od agresije i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države, koji nama spore".

SNS se ozbiljno bori za unapređenje kvaliteta vazduha

Premijerka je istakla da je SNS jedina stranka koja se ozbiljno bavi problemom zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta vazduha, za razliku od učesnika protesta, koji se samo bave politkanstvom i nemaju nijednu konsturktivnu ideju za rešavanje problema.

Na pitanje kako treba gledati i da li su zabrinavajući podaci da je Beograd po kvalitetu vazduha među najzagađenijim gradovima na svetu, Brnabić je rekla da je relevantno gledati godišnje podatke i to sa dozom zadrške jer zavisi gde su postavljeni merači.

Povodom protesta koji je u nedelju održan u centru Beograda u organizaciji Eko straže, Brnabić je rekla da joj je uvek zanimljivo što je na protestima od tih 600 ljudi koliko ih je bilo ''40 odsto pušača koji su zabirnuti za vazduh, ali ih ne brine i duvanski dim''.