9. februar 2023 12:19

Evropski sud za ljudska prava odbacio tužbu protiv Srbije zbog smanjenja penzija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski sud za ljudska prava odbacio tužbu protiv Srbije zbog smanjenja penzija

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu 11 vojnih penzionera protiv države Srbije, koju su podneli zbog umanjenja starosnih penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine, navedeno je u saopštenju tog suda.

Predmet Žegarac i drugi protiv Srbije obuhvata pritužbe 11 vojnih penzionera da im je isplata starosnih penzija smanjena od novembra 2014. do septembra 2018. zbog izmena zakona u sklopu vladinih mera štednje.

Zakon je stavljen van snage kada je smanjen javni dug.

Evropski sud za ljudska prava odbicio je zahtev, navodeći u obrazloženju da umanjenje penzija nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, kao i da je ova mera bila opravdana.

Na osnovu dostavljene dokumentacije, sud je utvrdio da su mere bile u javnom interesu, kako bi se obezbedla finansijska stabilnost penzionog sistema.

Smanjenje penzija, kao deo šireg seta mera štednje, ukinuto je kada je procenjeno da je javni dug stabilizovan i ostvarena ušteda od oko 840 miliona evra, navedeno je u saopštenju Evropskog sudaza ljudska prava.

U odluci suda posebno je navedeno da je privremena mera smanjenja penzija ograničena na primaoce viših penzija kao deo napora vlada da uravnoteži državni budžet.