9. februar 2023 12:19

Dragiša Mijačić: Na dan ulaska u EU Srbija mora da prizna Kosovo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Na dan ulaska u EU Srbija mora da prizna Kosovo

Foto: Shutterstock.com/Dmitrij Plehanov, ilustracija

BEOGRAD - Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je da ne postoji alterantiva francusko-nemačkom predlogu za postizanje sporauzma sa Prištinom, i dodao da postoji samo mogućnost da se on jezički preformuliše da bude prihvatljiv i jednoj i drgoj strani.

"Nakon ovih pregovora ostaće samo da se pregovara o priznanju i implementaciji dgovora. Dajte malo mudrosti da se razgovora o onome što Srbija i srpski narod žele", rekao je Mijačić na godišnjoj konferenciji radne grupe NKEU za Poglavlje 35 "U susret sporazumu"

Mijačić je izrazio žaljenje što državna platrofma za rešavanje kosovskog pitanja ne posotji.

"Srbija mora da kaže šta želi od tog procesa, ponaša se taktički ne strateški, svi taktički potezi idu ka odlaganju rešenja .... Ako se bori za teritorijalni integritet ide se u jednom pravcu, ako se bori za kosovske Srbe u drugom ... Bore se samo da ne priznaju Kosovo", rekao je on.

Naglasio je da je svima jasno da Srbija neće priznati Kosovo, ali se traže modaliteti kako da se ide dalje u integrativnim procesima.

"Što smo biliže EU dalje smo od Kosova", rekao je on i dodao da je svima jasno da na dan uslaska u EU Srbija mora da prizna Kosovo, što neće biti za sedam do 10 godina.

"Dobro što se sada ne traži priznanje, ne samo zato što je to teška stvar za Srbiju već zato što je to mehanizam da se kosovskoj strani da mogućnost da iskreno pristupi implementaciji sporazuma", rekao je Mijačić

Prema njegovim rečima, francusko-nemački predlog nije ništa novo i zbog toga bi mogao da se nazove i Brisel 2.

Ceo proces, kako kaže neće biti kredibilan, ako se ne formira Zajednica srpskih opština.

Dodao je da je prilično siguran da drugi predlog neće doći i da odatle dolazi nervoza u javnosti.

Ocenio je da je zato potrebna dubinska debata.

Prema njegovim rečima, alternativa dogovoru je zamrzniti konflikt koji znači da smo se odrekli kosovskih Srba.

Sporazum bi, dodaje, mogao da bude postignut do kraja godine.

Kako kaže, danas je ključno pitanje kako sačuvati mir na KiM ako se odlažu odluke.

"Pitanje je da li ćemo uspeti da sačuvamo mir, to je veliko pitanje za međunarodnu zajednicu Zato što je to tesko, verujem da će se nastojati da se postigne sporauzm do kraja godine, rekao je Mijačić i dodao da nam je potreban mir sa Kurtijem, a to bi ovaj sporazumom trebalo da postigne.

"Da bi izgradili budućnost moramo da znamo šta želimo. Ključno pitanje i interes je da li ćemo sačuvati Srbe koji su političi faktor, ako se iseli 40.000 vise niste politički faktor", rekao je Mijačić na godišnjoj koncerenciji Radne grupe za Poglavlje 35 kojom je moderirao urednik Tanjug TV Marko Ivas.

Naveo je da novi evropski predlog sporazuma nudi regionalne integracije za razliku od Briselskog koji je akcenat stavljao evroinegracije.

Naglasio je da je jako teško postavljati vremenske okvire za postizanje dogovora, između ostalog i zato što javnost u Srbiji i na KiM nije pripremljena za bilo kakav dogovor.

"Skupštna se pretvorila u velike floskule i reči, došlo je do incidenata, nismo imali ozbiljnu debatu o ovako važnoj temi za naše društvo", rekao je Mijačić koji je na tribini govorio i o tome da je predlog sporazuma, koji niko nije video, mitsko biće, ali da, ima šest tačaka, kroz koje se traži da Srbija prizna vrstu pravnog subjetkiviteta Kosova.

Druga tačka podrazumeva da se ne protivi učlanjenju Kosova u međunarodnim institucijama ne samo u UN, treća da nema formalnog priznanja, makar ne do ulaska Srbije u EU 2030.

Prema njegovim rečima tu je i zaštita Srba, prvo na samopuravu kao i statusa SPC na KiM.

Šesta tačka, koja je kako je rekao kao šargarepa, su investicije i regionalne integracije, jer evropske niko ne može da garantuje, kao u slučaju brisleskog sporauzma.

"Ima jako puno koraka da bi se proces okončao ali će se svkako mnogo toga rešiti ove godine ili će se zbog izbora u SAD i EP čekati još dve tri godine, rekao je Koordinator Radne grupe NKEU koja okuplja 19 oragnizacija i četiri individue.