9. februar 2023 12:45

Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurti u Prištini pred parlamentom izneo detalje francusko-nemačkog predloga

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas na sednici parlamenta detalje o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine za koji je Kurti tokom ove sedmice rekao da ga je Priština, u principu, već prihvatila.

Kurti je rekao da francusko-nemački predlog, sada poznat kao plan EU, nije konačni sporazum, već osnovni sporazum, koji Priština smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Kurti je naveo da postoje paragrafi u predlogu koji se odnose na de fakto priznanje, objavio je Reporteri.

"Ovaj sporazum, koji ima cele paragrafe i rečenice preuzete po uzoru na dve Nemačke, jeste osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući konačni sporazum koji nam je potreban", istakao je Kurti.

On je rekao da nije bilo moguće da dođu iz Pariza, Berlina i Brisela i donesu konačan dogovor, jer će za to biti potrebna duga diskusija.

Nisu nam doneli predlog uzmi ili ostavi, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, danas postoji međusobno nepriznavanje, a Prištini je, kako je rekao, "potrebno međusobno priznanje".

Kurti je ocenio da Priština do danas nije imala predlog u kojem postoje evropski i demokratski koncepti sa univerzalnim vrednostima, kao što je plan EU.

Kurti je govorio i o poslednjem poglavlju koje govori o primeni prethodnih sporazuma i rekao da se u Beogradu vodi, kako je naveo, "politički rat da se jedna tačka stavi ispred druge, tako da je ZSO preduslov i centar".

Kurti je ironično komentarisao neke navode opozicije rekavši da, koliko god mu poručuju da ne prihvata konačni sporazum bez međusobnog priznavanja, te reči treba da kažu i predstavniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, prenela je Koha.