9. februar 2023 16:11

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa Mateom Mekačijem o izbornom procesu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Članovi Odbora za spoljne poslove razgovarali sa Mateom Mekačijem o izbornom procesu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predstavnici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije razgovarali su danas sa direktorom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateom Mekačijem o unapređenju izbornog procesa i reformama na tom polju i ukazali da su prava srpskih birača na Kosovu i Metohiji bila ugrožena, jer nisu mogli da glasaju na prethodnim izborima.

Predsednik Odbora Borko Stefanović rekao je da Srbija pored velikih napora nije uspela da sprovede predsedničke i parlamentarne izbore na teritoriji Kosova i Metohije, što je u suprotnosti sa principima zaštite demokratskih prava svih građana, uključujući nevećinske zajednice, odnosno biračko telo od 100 000 srpskih birača koji žive na ovim prostorima, saopšteno je iz parlamenta.

On je rekao da Srbija sa punom pažnjom prati izveštaje i preporuke Kancelarije i u skladu sa njima unapređuje načela demokratije, i ocenio da standardi demokratije i slobodnih izbora nisu na potrebnom nivou u Srbiji, te da ima elemenata koji treba da se unapređuju.

Članice odbora Biljana Pantić Pilja i Nataša Jovanović složile su se da su ljudska prava na Kosovu i Metohiji bila pogažena na prethodnim izborima.

One su ocenile i da su izbori 4. aprila 2022. godine pokazali spremnost Srbije na sprovođenje demokratskih izbora, te da su usvojeni i sprovedeni svi zahtevi Međustranačkog dijaloga koji je vođen u predizbornom procesu, što je dovelo do velikog broja politički partija u Skupštini.

Navele su i da prevremeni parlamentarni izbori, koji nisu bili retka pojava u prethodnom periodu, ne u ukazuju na krizu vlasti već na mogućnost opoziciji da budu deo parlamenta.

Mekači je istakao da ODIHR decenijama prati i daje preporuke za unapređenje izbornog procesa, jačanja demokratskih institucija i sprovođenja reformi u raznim oblastima u Srbiji.

Dodao je da ODIHR prati i predizborne procese, te zastupljenost političkih kampanja u medijima, što daje širu sliku kada je reč o izbornim procesima.

Naveo ja da ne postoji zemlja koja nema oblast koju može da unapredi, te da demokratija poprima različite forme u skladu sa vremenom.