9. februar 2023 20:20

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić: Evropski predog nema alterantivu, drugi predlog nećemo dobiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić: Evropski predog nema alterantivu, drugi predlog nećemo dobiti

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je danas da ne postoji alterantiva francusko-nemačkom predlogu za postizanje sporazuma sa Prištinom, i dodao da jedino postoji mogućnost da se on jezički preformuliše kako bi bio prihvatljiv i jednoj i drgoj strani.

"Dobro je što se sada ne traži priznanje, ne samo zato što je to teška stvar za Srbiju već zato što je to mehanizam da se kosovskoj strani da mogućnost da iskreno pristupi implementaciji sporazuma", rekao je Mijačić na godišnjoj konferenciji Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 "U susret sporazumu".

Naglasio je da je svima jasno da Srbija neće priznati Kosovo, ali se traže modaliteti kako da se ide dalje u integrativnim procesima.

"Nakon ovih pregovora ostaće samo da se pregovara o priznanju i implementaciji dgovora", rekao je Mijačić i dodao da je potrebno da se razgovora i o onom što srpski narod želi.

Prema njegovim rečima, francusko-nemački predlog nije ništa novo i zbog toga bi mogao da se nazove i Brisel 2 i istakao da ceo proces neće biti kredibilan, ako se ne formira Zajednica srpskih opština.

Dodao je da je prilično siguran da drugi predlog neće doći i da odatle dolazi nervoza u javnosti i naglasio da je zato potrebna dubinska debata.

Prema njegovim rečima, alternativa dogovoru je zamrznuti konflikt koji, kako je rekao znači da smo se odrekli kosovskih Srba.

Sporazum bi, dodaje, mogao da bude postignut do kraja godine, mada nije isključivo ni opstrukcije.

Kako kaže, danas je ključno pitanje kako sačuvati mir na KiM ako se odlažu odluke.

"Pitanje je da li ćemo uspeti da sačuvamo mir, to je veliko pitanje za međunarodnu zajednicu zato što je to teško, verujem da će se nastojati da se postigne sporazum do kraja godine", rekao je Mijačić i dodao da nam je potreban mir sa (premijerom privremenih institucija Aljbinom) Kurtijem, što bi ovaj sporazumom trebalo da postigne, kao što je Briselski sporazum doneo mir sa Tačijem.

"Da bi izgradili budućnost moramo da znamo šta želimo. Ključno pitanje i interes je da li ćemo sačuvati Srbe koji su političi faktor, ako se iseli 40.000 više niste politički faktor", rekao je Mijačić i dodao da novi evropski predlog sporazuma nudi regionalne integracije.

Prema njegovim rečima, jako je teško postavljati vremenske okvire za postizanje dogovora, između ostalog i zato što javnost nije pripremljena.

"Skupštna se pretvorila u velike floskule i velike reči, došlo je do incidenata, nismo imali ozbiljnu debatu o ovako važnoj temi za naše društvo", rekao je Mijačić koji je na tribini govorio i o tome da je predlog sporazuma, koji niko nije video, mitsko biće, ali da, ima šest tačaka, kroz koje se traži da Srbija prizna vrstu pravnog subjetkiviteta Kosova.

Druga tačka podrazumeva da se ne protivi učlanjenju Kosova u međunarodnim institucijama ne samo u UN, treća da nema formalnog priznanja, makar ne do ulaska Srbije u EU 2030.

Prema njegovim rečima tu je i zaštita Srba, prvo na samopuravu kao i statusa SPC na KiM.

Šesta tačka, koja je kako je rekao, kao šargarepa, su investicije i regionalne integracije, jer evropske niko ne može da garantuje, kao u slučaju brisleskog sporauzma.

"Ima jako puno koraka da bi se proces okončao ali će se svkako mnogo toga rešiti ove godine ili će se zbog izbora u SAD i EP čekati još dve tri godine, rekao je Koordinator Radne grupe NKEU koja okuplja 19 oragnizacija i četiri individue.

Koordinatorka NKEU Bojana Selaković govorila je o padu podrške građana evrointegracijama Srbije i ocenila da to nije ništa čudno, imajći u vdu trendove poslednjih godina.

Prema njenim rečima, taj pad je posledica unutrašnje dinamike u društvu, ali i nedoslednog odnosa EU, ne samo prema Srbiji, već i prema ZB.

"Bez obzira na te podatke, činjenica da se i dalje najveći broj građana Srbije, na dnevnom nivou, iseljava upravo u zemlje EU, govori o njihovom odnosu prema EU", rekla je Selaković.

Ocenila je da pristupanje EU više ne zavisi od Srbije, ali je i dodala da Srbija sada ima šansu da se priključi tom vozu.

Prema njenim rečima, svi koji zagoravaju da treba odustati od evropskog puta morali bi da objasne građanima koje su posledice te odluke i šta je alternativa.