14. februar 2023 11:22

Uprava saobraćajne policije: Za tri dana trajanja akcije 13.000 vozača vozilo nepropisnom brzinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uprava saobraćajne policije: Za tri dana trajanja akcije 13.000 vozača vozilo nepropisnom brzinom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević rekao je da je tokom tri dana trajanja akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja je počela 10. februara, vožnja nepropisnom brzinom najčešći prekršaj, koji je napravilo 13.000 učesnika u saobraćaju.

Stević je za TV K1 naveo da je u istom periodu procesuirano oko 1.200 učesnika zbog vožnje pod uticajem alkohola i oko 60 zbog vožnje pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

 

"Za ova tri dana akcije prilično smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, možemo da kažemo da nam je efikasnost na nivou", naveo je Stević.

Dodao je da će se i tokom državnog praznika Sretenje, 15. i 16. februara, sprovoditi akcija pojačane kontrole saobraćaja koja je usmerena ka otkrivanju svih prekršaja koji direktno ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju.

"Ti prekršaji su na prvom mestu nepropisna brzina, alkohol, psihoaktivne supstance", kazao je Stević.

Naveo je da su izabrane da se kontrolišu one lokacije na kojima je bezbednost najugroženija i dodao da svakoga dana u ovoj akciji učestvuje oko 1.000 pripadnika MUP-a sa raspoloživom opremom i tehničkim sredstvima.

Dodaje da su sve patrole opremljene alkometrima, droga testom, kao i uređajima za merenje nepropisne brzine.

Podsetio je da se ovakva akcija sprovodi svake godine i da prošle godine tokom državnog praznika nije bilo stradalih u saobraćaju, istučući da je praksa pojačane kontrola donela rezultate.

"U vreme praznika, frekventnost je izražena na svim putnim pravcima. Možemo reći da je ovakva akcija koja se sprovodi periodično svake godine donela rezultate, zato smo se odlučili da stanje bezbednosti sačuvamo", kazao je on.

Kada je reč o efektima novog sistema za automatsku detekciju prekršaja prelaska vozila na crveno, Stević je naveo da je to najmoderniji softver koji je instaliran u kamere video nadzora.

On je dodao da apel o toj vrsti kontrole nije mnogo uticao na vozače, te da su za tri dana u prestonici detektovana 112 prolazaka kroz crveno svetlo.