15. februar 2023 14:55

Miodrag Linta: Krivične prijave za ratne zločine koje je najavila Hrvatska dokaz su neprijateljstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miodrag Linta: Krivične prijave za ratne zločine koje je najavila Hrvatska dokaz su neprijateljstva

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da najava poslanika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru Stipe Mlinarića, da će svakog meseca predati dve do tri krivične prijave za ratne zločine protiv Srba, predstavlja jedan od brojnih dokaza neprijateljske politike Hrvatske prema Srbiji i krajiškim Srbima.

Kako je rekao, ne radi se o novom "lovu na Srbe", već o kontituitetu progona krajiških boraca koji traje od završetka rata do danas sa ciljem zastrašivanja i opravdanja "lažnog mita" da su "Srbi bili agresori i zločinici, a Hrvati oslobodioci i žrtve".

"Apsolutno je neprihvatljivo da vlast u Zagrebu nastavlja da nesmetano iz godine i godinu hapsi i procesuira krajiške Srbe na osnovu lažnih dokaza i lažnih izjava svjedoka. Potpuno je jasno da će Hrvatska nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestovali o odbrani svog naroda i narednih decenija", rekao je Linta.

On je ponovo tražio da Srbija otvoreno i nedvosmisleno stavi do znanja Hrvatskoj da je neprihvatljivo da i dalje traje lov na krajiške Srbe kao da se radi o najobičnijim kriminalcima i dilerima droge.

Na osnovu međunarodnih poternica Biroa Interpola u Zagrebu dosad je širom sveta uhapšeno više 180 Srba, a od 1991. godine procesuirano je do danas više od 3700 Srba, navodi se u saopštenju.

Linta ističe da su se pripadnici oružanih snaga SFRJ i vojske i policije Republike Srpske Krajine časno i hrabro borili da odbrane i zaštite svoj narod od proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države.

Srbija ima ustavnu, zakonsku i nacionalnu obavezu da zaštiti srpske borce od progona etnički motivisanog hrvatskog pravosuđa i pruži im stručnu, pravnu i finansijsku pomoć, zaključio je Linta.