17. februar 2023 15:12

Miloš Nikolić za Tanjug: Političkim akterima suprotnih interesa od Srbije odgovaraju neredi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Nikolić za Tanjug: Političkim akterima suprotnih interesa od Srbije odgovaraju neredi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik obrazovno-istraživačkog centra Libek Miloš Nikolić izjavio je danas da bi političkim akterima u regionu i van regiona, a koji imaju interese suprotne interesima Srbije, mogli da odgovaraju izlivi nasilja posebno povezivanje nekih uličnih nereda i protesta sa uključivanjem nekog spoljnog faktora, u ovom slučaju Rusije na koji su učesnici tih nereda pozivali. 

"Neredi ne bi trebalo da odgovaraju bilo kome, ali činjenica je da postoje određene političke grupacije, pokreti i organizacije koji nemaju drugačiji način da artikulišu svoje političko nezadovoljstvo i društvene frustracije osim ovih nereda. To je naravno neprihvatljivo i neodgovorno imajući u vidu koliko je uzavrela atmosfera u vezi sa pregovorima sa Prištinom u normalizaciji odnosa", rekao je on za Tanjug.

 

Nikolić je rekao da je protest isred Predsedništva nastavak političke borbe koja se iz skupštine Srbije prenela na ulice. 
"Ukoliko vi u Skupštini imate haos, iznošenje transparenata, skandiranje, prekidanje sednice i napuštanje ustaljenih obrazaca, logično je da ćete i na ulici imati malo radikalnije izlive političke orijentacije koja jeste bliska elementima koji su sprovodili prekid u skupštini", rekao je Nikolić. 

On navodi da određeni delovi našeg društva nemaju poverenje u političke predstavnike i organizacije koje treba da ih zastupaju u institucijama i preko kojih trebaju da iskažu svoje nezadovoljstvo. 

"Neki građani se polako orijentišu na alternativne vidove vaninstitucijalnog političkog delovanja poput peticija, apela i bojkota. Postoji u delu radikalne desnice vrsta političkog nihilizma da su svi izdajnici, da je Srbija okupirana, to je često zbog uticaja teorija zavere", naveo je Nikolić.

Dodaje da na pretnje izrečene preksinoć ispred Predsedništva Srbije država treba da odgovori u skladu sa zakonima i važećim propisima i smatra da će, u skladu sa prvim postupcima koje su su policija i tužilaštvo sproveli, reakcija biti adekvatna.
Navodi da je pored reakcija države velika odgovornost i na medijima koji izveštavaju i interpretiraju ove događaje koji bi trebalo da odgovorno pristupe celom ovom složenom društvenom fenomenu.

Prema njegovim rečima, organizacije koje po svom statusu i programskim načelima imaju nešto što je sankcionisano zakonima i ustavom ne mogu da budu registrovane i zakonski prihvaćene.

Ističe da bi trebalo uvek voditi računa i naći balans između slobode i odgovornosti, jer ukoliko je organizacija ekstremistička ne bi trebalo da bude registrovana, a da ukoliko neka organizacija teži ka tome da postane ekstremistička treba pratiti njeno delovanje, iskaze i svako "iskliznuće" ka nekom prekršaju treba na vreme sankcionisati. 

"Važno je za jedno demokratsko društvo da se nađe ravnoteža između slobode okupljanja, slobode organizovanja i odgovornosti kako za organizaciju skupova tako i za javno izrečene iskaze koji izlaze u javnost", objasnio je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je desnica u Srbiji heterogen koncept i da se na našoj političkoj sceni nije pojavila desna stranka slična Demohrisćanskim strankama u Evropi, koja se temelji na zdravim  idejama konzervativizma i tradicionalizma. 

"Desnica u Srbiji je na žalost u dobroj meri autoritarna, frustrirana odnosom zapadnih zemalja prema Srbiji zbog različitih nepravdi koje smo pretrpeli tokom decenija, i oslonjena na uzor vladivine Vladimira Putina", kazao je Nikolić. 

Nikolić je naveo da je razlika između ultradesničara i ekstremista mala, odnosno da ekstremizam po svojoj ideologiji teži političkom nasilju kao što je revolucija ili vojni puč. 

"Elementi desnice sa protesta jesu ekstremistički, oni se aktiviraju u zavisnosti od zapaljive teme, KiM jeste po svojoj definiciji zapaljiva društveno politička tema posebno u trenutnku pregovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekao je Nikolić. 

On tvrdi da je odgovornost svih političkih aktera kako će se postaviti prema ovom problemu u narednom periodu.

"Da li će da budu uz tihu i pristojnu Srbiju koja će da bude zgrožena ovakvim prizorima ili će da relativizuju nasilje i performanse i sve ono što podgreva dodatno zavrelu atmosferu", zaključio je Nikolić.